DOLIU NAŢIONAL în România şi Muntenegru pentru victimele accidentului. Ceremonia de Ziua Drapelului a fost îndoliată

Ceremonia publică dedicată Zilei Drapelului Naţional s-a desfăşurat, miercuri dimineaţă, în Piaţa Tricolorului din Bucureşti, sub semnul doliului naţional decretat în memoria victimelor accidentului rutier produs în Muntenegru şi soldat cu moartea a 18 români. Guvernul din Muntenegru a decis să declare miercuri zi de doliu după moartea a 18 cetăţeni români în accidentul de duminică şi decesul tragic a patru copii, marţi, la Bar.

3847 afișări
Imaginea articolului DOLIU NAŢIONAL în România şi Muntenegru pentru victimele accidentului. Ceremonia de Ziua Drapelului a fost îndoliată

DOLIU NAŢIONAL în România şi Muntenegru pentru victimele accidentului. Ceremonia de Ziua Drapelului a fost îndoliată (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ambasadorul român în Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat că pentru moment nu se ştie care sunt cauzele accidentului şi le-a mulţumit autorităţilor din Muntenegru, sistemului medical şi cetăţenilor care au ajutat pasagerii răniţi.

La ora 9.00, în faţa Palatului Cercului Militar Naţional, a fost acordat onorul militar drapelului României, iar apoi acesta a fost ridicat pe catarg, în acordurile imnului naţional.

Ulterior, steagul a fost coborât în bernă, iar cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului din Muntenegru.

Printre participanţii la ceremonie s-au numărat premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşă, şi cel al Afacerilor Interne, Radu Stroe, alţi oficiali de la Apărare şi Interne, din mediul diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi un dispozitiv din Regimentul de Gardă şi Protocol "Mihai Viteazul".

Moment de reculegere la Guvern

Membrii Guvernului au păstrat un moment de reculegere, înaintea şedinţei de miercuri, pentru victimele accidentului rutier din Muntenegru, premierul Victor Ponta afirmând din nou că autorităţile şi-au făcut datoria faţă de familiile afectate

"Faptul că în 48 de ore de la comiterea accidentului s-au ncheiat toate operaţiunile statului român de ajutor la locul producerii accidentului, de transport în ţară al tuturor celor răniţi, care se află acum în îngrijirea medicilor români, transport în ţară al celor decedaţi şi mai departe către localităţile de domiciliu e un lucru pe care foarte puţine ţări din lume pot să-l facă faţă de proprii cetăţeni. România nu l-a făcut niciodată, cred că ne-am făcut acum datoria", a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.

Cluj: Moment de reculegere pentru victimele din Muntenegru, la ceremonia de Ziua Drapelului

Steagul naţional a fost arborat în bernă, miercuri, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, în cadrul unui ceremonial militar şi religios de Ziua Drapelului, participanţii la manifestare ţinând un moment de reculegere pentru victimele accidentului din Muntenegru.

Drapelul naţional a fost coborât, marţi seară, de pe catargul din Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca şi dus în Catedrala Mitropolitană, iar miercuri dimineaţă a fost oficiată o slujbă de sfinţire, de către un sobor de preoţi în frunte cu IPS Andrei, mitropolitul Clujului. Drapelul a fost scos apoi din lăcaşul de cult, având loc un ceremonial militar la care au asistat, printre alţii, prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan, primarul Emil Boc şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu.

Drapelul a fost binecuvântat de IPS Andrei şi sărutat de oficialităţile prezente, după care a fost înălţat pe catarg şi arborat, ulterior, în bernă, pentru marcarea zilei de doliu naţional.

Participanţii la manifestare au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului de autocar din Muntenegru.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a citit hotărârea de Guvern prin care ziua de miercuri a fost declarată una de doliu naţional.

"Dumnezeu să îi odihnească pe cei care şi-au pierdut viaţa în accidentul din Muntenegru, printre care se află şi o clujeancă de-a noastră", a spus Vuşcan.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a declarat, miercuri, că a vorbit la telefon cu soţul Aurorei Morar, femeia din Cluj-Napoca moartă în accidentul din Muntenegru.

El a precizat că soţul acesteia se întorcea de la Bucureşti, aducând trupul neînsufleţit al femeii.

"Am vorbit cu domnul Morar, soţul Aurorei Morar, care a decedat în accidentul din Muntenegru. Era în drum spre Cluj pentru a aduce trupul neînsufleţit al soţiei sale. Mi-a spus că soţia sa s-a aflat cu fiica lor în excursia din Muntenegru, iar fata a scăpat ca prin urechile acului din acest autocar al morţii şi a fost doar rănită şi internată în spital. Femeia decedată avea 56 de ani", a spus Vuşcan.

El a afirmat că, împreună cu soţul femeii care a murit, se întoarce la Cluj şi fiica celor doi, care a fost externată miercuri dimineaţă.

La rândul său, primarul Emil Boc a declarat că Primăria Cluj-Napoca a aprobat alocarea unui loc de veci în Cimitirul Central, unde să fie înmormântată Aurora Morar, funeraliile urmând să aibă loc joi de la ora 13.00

Guvernul a decis, marţi, ca ziua de miercuri, 26 iunie 2013, să fie zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru.

Astfel, la instituţiile publice, drapelul va fi arborat în bernă în această zi.

Ţara în care s-a produs accidentul este, de asemenea, în doliu naţional, miercuri.

Tot miercuri, de la 10.30, la Catedrala Patriarhală din Capitală, va avea loc o slujbă de pomenire a celor decedaţi în accident.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie duminică, în jurul orei 18.00, ora României, în urma accidentului pierzându-şi viaţa 18 persoane, iar alte 29 fiind rănite.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici