DOSARUL DE SUBMINARE A ECONOMIEI NAŢIONALE: Vosganian solicită DIICOT să fie audiat alături de Boc şi Băsescu

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, senator PNL, solicită, într-o scrisoare deschisă adresată DIICOT, să fie audiat în dosarul Romgaz, pentru clarificarea situaţiei, solicitând însă ca în aceeaşi cauză să fie audiaţi şi premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu.

2017 afișări
Imaginea articolului DOSARUL DE SUBMINARE A ECONOMIEI NAŢIONALE: Vosganian solicită DIICOT să fie audiat alături de Boc şi Băsescu

DOSARUL DE SUBMINARE A ECONOMIEI NAŢIONALE: Vosganian solicită DIICOT să fie audiat alături de Boc şi Băsescu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Vosganian precizează că scrisoarea sa este prilejuită de declanşarea cercetării penale pentru un mare număr de funcţionari din cadrul Romgaz SA şi al Ministerului Economiei, pentru perioada 2005-2010, sub învinuirea de complot pentru subminarea economiei naţionale.

"Chiar dacă multe dintre numele evocate în rechizitoriu nu-mi sunt familiare, am colaborat cu o seamă dintre funcţionarii respectivi, în perioada în care am funcţionat ca ministru al economiei, de aceea consider că este de datoria mea să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a limpezi lucrurile. Mă doare faptul că o companie de tradiţie si de prestigiu a energeticii româneşti, cum este Romgaz SA, apare acum în ochii opiniei publice doar ca un autocar înţesat de complotişti şi de sabotori, plimbaţi între Mediaş şi Bucureşti, pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuri dintre cele mai grave", scrie fostul ministru, în scrisoarea deschisă postată pe blogul personal.

Conform acestuia, este o ipoteză "halucinantă şi neverosimilă" situaţia "potrivit căreia, timp de şapte ani, mai toată conducerea unui minister reprezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi una dintre cele mai puternice companii româneşti au fost lăsate să comploteze nestingherite pentru subminarea economiei româneşti, ba chiar au fost încurajate, începând cu 2009, în forma agravantă a acţiunile lor criminale, de acte normative semnate de prim-ministrul Guvernului, aprobate prin lege de o majoritate parlamentară copleşitoare şi promulgate de preşedintele ţării, acte normative aplicate, la rândul lor, neabătut, până la ultimele lor consecinţe".

Vosganian precizează că a acordat, prin Ordin al Ministrului, în baza unor Note semnate, succesiv, de el însuşi şi de ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş şi aprobate în Guvern, un discount comercial de câteva procente pentru consumatorii intreruptibili, cu condiţia ca aceştia să-şi onoreze obligaţiile de plată asumate.

"Decizia era în consonanţă cu legislaţia română şi europeană din domeniul gazelor, fiind o formă de compensare a riscurilor la care se expun consumatorii intreruptibili şi care a fost utilizată nu doar din 2005, ci cu mult mai înainte. Am luat această decizie în momentul în care industria chimică a decis să trimită în şomaj aproape 10.000 de salariaţi, din cauza creşterilor preţului gazului, materie primă de bază în această industrie. Am luat această decizie pentru cei aproape zece mii de salariaţi care primiseră preaviz de încetare a activităţii, am făcut-o pentru industria autohtonă şi pentru asigurarea capacităţilor de producţie şi desfacere de la Romgaz S.A. Nu am luat această decizie pentru a favoriza pe vreunul dintre proprietarii companiilor intreruptibile, cu atât mai mult cu cât n-am avut şi nu am legături personale ori profesionale cu niciunul dintre aceştia. Pagubele opririi unui întreg sector al industriei chimice ar fi fost imense, în raport cu valoarea discountului comercial", scrie fostul ministru.

El precizează că în anul 2009, prim-ministrul Emil Boc a semnat OUG 54 privind stabilirea unor măsuri temporare în domeniul gazelor naturale, care extindea de o manieră fără precedent facilităţile acordate consumatorilor intreruptibili.

"Legea a fost promulgată, fără obiecţii, de preşedintele Traian Băsescu. OUG 54/2009 nu a fost dată în spiritul legislaţiei existente, ci a modificat-o de o manieră drastică, fără să existe un acord, în acest sens, din partea Consiliului Concurenţei. Astfel, consumatorii intreruptibili au primit gazul metan numai din producţia internă, aşadar cu o reducere de preţ de peste 30%, pe o perioadă neobişnuit de lungă pentru măsurile de acest gen (16 luni) şi fără să existe în textul legii nici o menţiune cu privire la obligativitatea onorării obligaţiilor de plată asumate", scrie Vosganian.

El menţionează că solicită să fie audiat în dosar.

"Solicit să fiu audiat, în calitatea pe care o consideraţi de cuviinţă, pentru a contribui, prin informaţiile pe care le deţin şi prin documentele pe care le posed, la limpezirea acestei situaţii. Solicit, de asemenea, ca împreună cu mine, să fie audiaţi, într-o calitate cel puţin echivalentă cu a mea, date fiind circumstanţele agravante, domnii Traian Băsescu, preşedintele României, şi Emil Boc, prim ministru al Guvernului, cu atât mai mult cu cât cei doi dispuneau, cu siguranţă, la data respectivă, de datele pe care ulterior Serviciul Român de Informaţii le-a pus la dispoziţia DIICOT. Solicit includerea, în rândul persoanelor citate, a celor doi demnitari deoarece într-o cercetare de o asemenea anvergură trebuie pornit de la cifrele mari şi de la cei care le-au produs, altminteri ancheta riscă să pară doar o tentativă de a muta atenţia opiniei publice ori o răfuială politică, ceea ce ar pune sub auspicii extrem de nevaforabile anul electoral 2012", se arată în încheierea scrisorii semnate de Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici