Dosarul Enigma: 16 persoane au fost trimise în judecată

DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 16 persoane implicate în dosarul Enigma. Este vorba despre un grup creat pe o platformă de mesagerie sub numele Iarba Dulce care a fost destructurat în cadrul unei acţiuni ce viza combaterea traficului de droguri de risc şi mare risc.

1028 afișări
Imaginea articolului Dosarul Enigma: 16 persoane au fost trimise în judecată

Dosarul Enigma: 16 persoane au fost trimise în judecată

Autorităţile au anunţat că „prin rechizitoriul din data de 27.07.2023, în cauza cunoscută public dosarul Enigma, ce viza combaterea traficului de droguri de risc şi mare risc prin intermediul unui grup creat pe o platformă de mesagerie sub numele ‘Iarba Dulce’, dar şi a altor grupuri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi (şase inculpaţi în stare de arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru aflaţi sub măsura controlului judiciar, un inculpat în stare de libertate şi un inculpat arestat în altă cauză) pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, inclusiv către minori cu vârste între 14 si 16 ani, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc , efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornografie infantilă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

Anchetatorii au mai stabilit că în cadrul operaţiunii cu numele de cod Enigma a fost investigat „un grup infracţional organizat constituit în luna iulie 2022 de către doi dintre inculpaţi, în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, la care au aderat succesiv, în timp scurt, şi ceilalţi inculpaţi, din dorinţa de a beneficia de o clientela stabilă, de un cadru organizat de vânzare a drogurilor, sub protecţia anonimatului”.

Grupul de chat online avea la data de 10.04.2023, aproximativ 11.000 membri care se prevalau de setările de confidenţialitate ale aplicaţiei şi foloseau acest grup pentru vânzarea şi procurarea de droguri în vederea consumului propriu.

Grupul de chat funcţiona ca o piaţă virtuala neagră de desfacere, cu cereri şi oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii de droguri închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului. Membrii grupului proveneau din Bucureşti, Craiova, Braşov, Constanţa, Cluj Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timişoara, Piteşti şi Ploieşti.

Ca să-şi atragă clienţii, cei implicaţi aveau oferte şi organizau tombole cu premii în droguri. Piaţa era accesibilă şi copiilor, iar distribuitorii îşi împărţeau cu atenţie piaţa.

„Administratorul platformei şi liderul grupului infracţional organizat, modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor grupului, pe platforma de comunicare, ce avea capabilitatea de a genera 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic (majoritatea fiind legate despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor)”, au mai anunţat anchetatorii.

În cauza s-a dispus „disjungerea şi continuarea cercetărilor pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, având în vedere indiciile temeinice îin acest sens şi discrepanţa vădită între venituri, proprietăţi, stil de viaţă şi veniturile fiscalizate, ale unora dintre persoanele cercetate”, a precizat DIICOT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici