Dosarul lui Csibi Barna, preluat de Parchetul instanţei supreme

Dosarul în care Csibi Barna, cel care l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, la Miercurea Ciuc, este acuzat de instigare la discriminare a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, el urmând să fie audiat, miercuri, la Bucureşti.

73 afișări
Imaginea articolului Dosarul lui Csibi Barna, preluat de Parchetul instanţei supreme

Dosarul lui Csibi Barna, preluat de Parchetul instanţei supreme (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Dosarul pe numele lui Csibi Barna a fost deschis în 15 martie de Parchetul Tribunalului Harghita, care s-a autosesizat în acest caz şi a declanşat cercetările pentru instigare la discriminare.

Csibi Barna urma să fie audiat, miercuri, la Parchetul Tribunalului Harghita, însă în cursul dimineţii, procurorii au anunţat că nu mai fac nicio declaraţie pe această temă "pentru buna desfăşurare a cercetărilor".

Potrivit unor surse judiciare, Csibi Barna a fost citat pentru audieri la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, miercuri, la ora 12.00.

De asemenea, Csibi Barna va fi audiat, joi, în Comisia de Disciplină a Direcţiei Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, unde este funcţionar din 2005.

Csibi Barna, funcţionar public la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a "spânzurat".

Ulterior, Csibi Barna a fost detaşat pentru şase luni de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în Abrud, judeţul Alba, oraşul în care a urmat clasele elementare fostul revoluţionar Avram Iancu.

De asemenea, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, declara că "detaşarea va intra în vigoare de luni şi are o durată de o jumătate de an".

Duminică, administraţia locală din Abrud (Alba) a transmis premierului Emil Boc o scrisoare deschisă în care solicită revocarea ordinului prin care Csibi Barna a fost detaşat la Administraţia Finanţelor Publice Abrud, precum şi demiterea persoanei care a propus o astfel de măsură, respectiv şeful ANAF, Sorin Blejnar.

Primarul din Abrud, Tiberiu Raţiu, a declarat, duminică, că în ultimele zile, după ce s-a decis ca Csibi Barna să fie detaşat la Abrud, "s-au inflamat spiritele pe plan local" şi mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această decizie.

Primarul a adăugat că a convocat, la solicitarea locuitorilor din oraş, o şedinţă informală de urgenţă a Consiliului Local la care au luat parte consilieri locali, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, precum şi zeci de locuitori din Abrud, Roşia Montană, Bucium şi Ciuruleasa.

În paralel, reprezentanţii mai multor organizaţii din Abrud au anunţat, duminică seară, că au început o campanie de strângere de semnături prin care doresc ca Csibi Barna să fie declarat "persona non grata" în Abrud.

De asemenea, în ultimele două zile, în localităţile Abrud şi Câmpeni au avut loc mitinguri ale localnicilor care au cerut ca Csibi Barna să nu fie detaşat la Abrud.

Cele peste 500 de persoane care au protestat, marţi, în Piaţa Avram Iancu din Câmpeni, faţă de gestul lui Csibi Barna, au transmis Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului o declaraţie comună în care le solicită "răspicat" "să se dezică şi să condamne cu promptitudine tot ceea ce aduce atingere integrităţii statului român" şi, totodată, să "analizeze cu luciditate acţiunile iredentiste şi xenofobe, indiferent din partea cui ar veni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici