Două din autocarele cu români blocate de ninsoare în Bulgaria au intrat în ţară

Două din cele opt autocare cu cetăţeni români, blocate de ninsoare pe teritoriul Bulgariei, au intrat în România, sâmbătă seară, în jurul orei 17.30, dar nu pot înainta mai departe de vama Negru Vodă întrucât drumul este blocat tot din cauza zăpezii şi viscolului.

68 afișări
Imaginea articolului Două din autocarele cu români blocate de ninsoare în Bulgaria au intrat în ţară

Autocare, microbuze, autoturisme cu cetăţeni români blocate de ninsoare pe teritoriul Bulgariei (Imagine: Mircea Roşca/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit şefului Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, comisarul şef Adrian Tobă, cele două autocare, la bordul cărora se află 57 de persoane, majoritatea cetăţeni români, au încercat să intre în ţară pe la Vama Veche, dar, din cauza viscolului şi ninsorii, nu au reuşit să ajungă în punctul de trecere a frontierei.

"S-au îndreptat atunci, şi cu ajutorul nostru, către Negru-Vodă, iar în jurul orei 17.30 le-am făcut formalităţile de intrare în ţară", a declarat comisarul şef Adrian Tobă, care a precizat că turiştilor le-au fost puse la dispoziţie alimente, apă şi combustibl pentru autocare în condiţiile în care şi drumul care face legătura cu Constanţa, DN 38, este blocat după ce viscolul a format suluri de zăpadă pe carosabil.

Şeful IJPF Constanţa a mai afirmat că pentru celelalte autovehicule româneşti care sunt blocate la această oră în Bulgaria autorităţile de frontieră române sunt în imposibilitatea de a-i ajuta pentru că sunt prea mult în interiorul statului vecin.

"Dacă ar fi la zece - 15 kilometri de graniţa noastră am mai putea să intrăm cu utilaje ca să-i ajutăm, aşa, la mica înţelegere cu colegii bulgari, dar aşa, aflaţi la distanţă mare în spatele graniţei, nu putem să acţionăm. Trebuie să aşteptăm ca autorităţile bulgare să deblocheze drumurile", a mai declarat Adrian Tobă.

Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a declarat că toţi pasagerii din cele două autocare ce au reuşit să intre în ţară sunt în afara oricărui pericol şi că le-a recomandat şoferilor să nu plece spre Constanţa întrucât ar putea rămâne blocaţi în nămeţi.

Potrivit sursei citate, autorităţile vor trimite utilaje de deszăpezire care să permită reluarea traficului rutier pe DN 38, astfel încât autocarele cu turişti să îşi poată continua drumul spre Constanţa.

MAE monitorizează situaţia unor autocare, microbuze şi autoturisme cu cetăţeni români, blocate de ninsoare pe teritoriul Bulgariei.

"În urma intervenţiilor Ambasadei României la Sofia, autorităţile de protecţie civilă şi ale administraţiei locale au dispus măsurile necesare pentru deblocarea drumurilor şi sprijinirea autovehiculelor româneşti, însă, datorită vântului puternic şi ninsorii abundente activitatea utilajelor de deszăpezire este îngreunată şi se desfăşoară cu dificultate", precizează MAE.

Ambasada României la Sofia este în contact permanent cu şoferii unor autocare şi cu autorităţile locale (prefectură, primărie, protecţia civilă şi Direcţia regională de drumuri).

"Ministerul Afacerilor Externe atenţionează asupra condiţiilor meteorologice extrem de nefavorabile în partea de est şi nord-est a Bulgariei, declarată de autorităţile bulgare în situaţie excepţională, datorate ninsorilor abundente şi recomandă să se evite deplasările în această perioadă în zona respectivă", a adăugat ministerul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici