Două motociclete de intervenţie SMURD au intrat în dotarea ISU Timiş. Iată la ce sunt necesare şi ce dotări au vehiculele. FOTO

Două motociclete de intervenţie SMURD au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş şi pot fi utilizate începând de joi. Raed Arafat a spus, la Timişoara, că astfel se reduc timpii de răspuns la intervenţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

802 afișări
Imaginea articolului Două motociclete de intervenţie SMURD au intrat în dotarea ISU Timiş. Iată la ce sunt necesare şi ce dotări au vehiculele. FOTO

Două motociclete de intervenţie SMURD au intrat în dotarea ISU Timiş. Iată ce dotări au vehiculele. FOTO

Operaţionalizarea celor două motociclete de intervenţie SMURD, care au intrat în dotarea ISU Timiş, a avut loc, joi, în Piaţa Unirii din Timişoara, în prezenţa lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

„Este vorba despre cel de-al patrulea oraş în care pornim acest concept cu motocicletele de intervenţie rapidă. Am început la Bucureşti, am crescut numărul motocicletelor în Bucureşti, anul trecut am început la Constanţa şi Cluj, iar anul acesta la Timişoara, unde de astăzi devin operative aceste motociclete şi vor interveni la urgenţele de cod roşu, de regulă, şi urmează tot în cursul acestei luni lansarea lor şi la Iaşi. Acest concept înseamnă reducerea timpului de răspuns semnificativ în oraşele aglomerate şi în zonele foarte greu accesibile pentru maşini. (...) Dotarea include un defribilator semiautomat, pe care paramedicul poate să-l folosească imediat, foarte uşor de folosit, include oxigen, include trusa de resuscitare, include tot ce are nevoie să acorde un prim ajutor imediat unei persoane şi să-i salveze chiar viaţa până sosesc colegii acestuia”, a explicat Raed Arafat, la Timişoara.

În total, zece paramedici din cadrul ISU Timiş au urmat cursuri de pregătire pentru a putea utiliza motocicletele SMURD, care au fost cumpărate cu sprijinul unei companii private, iar o parte din bani au fost strânşi prin Fundaţia pentru SMURD.

„Personalul de pe motocicletă este pregătit special, au făcut o pregătire de conducere defensivă cu motocicletele în regim de urgenţă, astfel încât să poată să evite să se accidenteze sau să se întâmple ceva pe parcursul intervenţiei. Scopul nu este să meargă motocicletele cu viteză mare, ci mai mult să treacă în zonele care sunt greu accesibile, să poată să se strecoare între maşini, să ajungă la intervenţii mai rapid decât pot să o facă ambulanţele. Conceptul nu este doar în România, am văzut acest concept şi în alte ţări, unde rezultatele sunt foarte pozitive. şi rezultatele unde a pornit sistemul în România sunt pozitive. O motocicletă, cu pregătire cu tot, ajunge la vreo 22.000 - 25.000 de euro, dar asta include şi echiparea specială a celor care lucrează pe motociclete, şi partea de pregătire a motocicliştilor, precum şi echiparea ei în mod deosebit, cu sistemele de alarmare, cu echipamentele medicale care sunt pe ea”, a mai precizat secretarul de stat.

Raed Arafat a declarat că se va face o analiză, urmând ca anul viitor şi în alte oraşe mari din România să fie implementat proiectul motocicletelor SMURD.

„Motocicletele care sunt la Bucureşti, la Constanţa şi la Cluj cumulat au deja peste 10.000 de intervenţii în anii în care au lucrat. Cifrele cred că vor creşte, încă la dispecerate mai avem un pic de rezistenţă să le trimită. Adică dacă are cineva o ambulanţă, spune de ce să mai trimit motocicletă. Trebuie să schimbăm acest mod de abordare şi să ajungem ca în secunda în care suntem anunţaţi de cineva de cod roşu în zona de competenţă a motocicletei, imediat să apăsăm butonul şi să o trimitem urgent acolo. Până echipajul de la ambulanţă urcă în maşină, o porneşte şi pleacă, deja motociclistul ajunge acolo şi poate să dea date suplimentare care să modeleze modul de răspuns. Poate să spună că nu e nevoie să vină o maşină cu medic sau că e nevoie neapărat să vină. Poate să schimbe lucrurile prin datele pe care le dă la dispecerat”, a declarat Raed Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici