Două spitale din Suceava, propuse pentru desfiinţare. Scenariul „horror” pentru comunitate, în masterplanul MS

Două spitale din oraşul Siret, judeţul Suceava, ar urma să fie închise în perioada următoare, deşi autorităţile au investit în ultimii ani sume importante de bani în modernizarea acestora şi au alte două proiecte europene, în valoare de 3 milioane de euro, în evaluare.

822 afișări
Imaginea articolului Două spitale din Suceava, propuse pentru desfiinţare. Scenariul „horror” pentru comunitate, în masterplanul MS

Două spitale din Suceava, propuse pentru desfiinţare. Scenariul „horror” pentru comunitate, în masterplanul regional al MS

Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, se declară revoltat pe noul Masterplan din domeniul sănătăţii, care prevede închiderea a două spitale din oraş, unul fiind nou construit şi singurul din ţară care implementează un proiect european de cercetare în domeniul psihiatriei, iar al doilea se află în evaluare pentru accesarea de finanţări europene care depăşesc 3 milioane de euro.

Cele două spitale din oraşul Siret se află pe lista spitalelor care ar urma să fie închise în perioada următoare, deşi autorităţile locale au reuşit să investească în ultimii ani sume importante de bani în modernizarea acestora.

În cele două spitale sunt angajate peste 300 de persoane, 10% fiind medici.

„A apărut Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru perioada 2014 - 2020 emis de Ministerul Sănătăţii. În draftul final, constatăm cu mirare că la pagina 45 apare scenariul <horror> de restructurare propus pentru sectorul cu unităţi de spitalizare din judeţul Suceava. La oraşul Siret, modificările propuse pentru cele două spitale sunt comice, utopice, halucinaţii, fără perspective. Mai grav, scenariile arată foarte clar că cele două spitale se vor închide. (...) Noi suntem pregătiţi să dezvoltăm spitalele din Siret, nu să le desfiinţăm. Eu mă mândresc cu cele două spitale din Siret. Ele asigură servicii medicale de calitate, iar infrastructura a fost modernizată”, a scris primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, pe Facebook.

Ulterior, acesta a declarat pentru MEDIAFAX că amblele spitale asigură servicii medicale de calitate, iar infrastructura a fost modernizată cu fonduri de la bugetul de stat, bugetul local, din sponsorizări şi fonduri europene, spitalul de psihiatrie fiind unul dintre puţinele spitale din ţară construite în ultimii ani cu bani de la Ministerul Sănătăţii.

„Spitalul de boli psihice are o clădire nouă, modernă, realizată la standare europene din fondurile Ministerului Sănătaţii, locale şi sponsorizări, fiind investiţi peste 2 milioane de euro pentru realizarea acestuia. Avem un proiect de cercetare unic şi avem şi medici foarte buni şi mai atragem încă medici şi din Ucraina”, a spus Adrian Popoiu.

Primarul oraşului Siret susţine că spitalul de psihiatrie este unul din cele mai performante şi moderne spitale din ţară şi singurul care gestionează şi implementează un proiect european de cercetare în domeniul psihiatriei.

De asemenea, Spitalul de Boli Cronice, propus şi el pentru desfiinţare, urmează să implementeze proiecte europene de 3 milioane de euro.

„Cum se poate închide spitalul de psihiatrie, care este considerat unul din cele mai performante şi moderne spitale din ţară? În momentul de faţă este singurul spital din ţară care gestionează şi implementează un proiect european de cercetare în domeniul psihiatriei. Cum se poate închide spitalul orăşenesc, unde, datorită adresabilităţii, listele de aşteptare sunt de 2-3 săptămâni (balneo-fizio-terapie sau secţia de paliative)? Cum poţi închide un spital care va implementa în perioada imediat următoare proiecte de peste 3.000.000 euro? Cum ne va privi UE? Ca un partener de încredere? Azi accesezi fonduri UE şi mâine închizi spitalul?”, susţine primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu.

În elaborarea propunerilor de restructurare a spitalelor sunt folosiţi indicatori din anul 2015, care arată că spitalele ar avea un grad de ocupare scăzut. Pentru judeţul Suceava se propune şi desfiinţarea Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, fuzionarea Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc cu cel municipal, dar şi reducerea numărului de paturi şi trecerea la spitalizarea de zi la Spitalele de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi la spitalele din Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici