Drumul integrităţii. Flash mob anticorupţie cu 150 de elevi în pasajul de la Universitate: ”Am dat şi eu şpagă, la tuns e 20 de lei şi eu dau 50, ca să mă tundă bine" GALERIE FOTO

Elevii de la Colegiul Tehnic "Mircea cel Bătrân" din Capitală au participat la un flash mob în pasajul de la Universitate, formând un culoar cu mesaje prin care au îndemnat trecătorii să fie integri şi să semnaleze autorităţilor orice faptă de corupţie.

1194 afișări
Imaginea articolului Drumul integrităţii. Flash mob anticorupţie cu 150 de elevi în pasajul de la Universitate: ”Am dat şi eu şpagă, la tuns e 20 de lei şi eu dau 50, ca să mă tundă bine" GALERIE FOTO

Drumul integrităţii. Flash mob anticorupţie cu 150 de elevi în pasajul de la Universitate: ”Am dat şi eu şpagă, la tuns e 20 de lei şi eu dau 50, ca să mă tundă bine" GALERIE FOTO (Imagine Alexandru Dobre / Mediafax Foto)

Cei 150 de elevi care au participat, joi, la acţiunea organizată de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Asociaţia Pro Democraţia au format un labirint uman cu mesaje împotriva corupţiei şi îndemnuri la integritate şi au împărţit trecătorilor materiale informative despre prevenirea faptelor de corupţie.

"Suntem aici cu un mesaj anticorupţie. În ziua de azi se dă foarte multă mită şi nu este corect", a declarat Diana Andrei, elevă la Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân.

"Minciuna este primul pas spre corupţie. Dacă minţim, avem mai multe şanse să devenim corupţi. Nu mi se pare normal să dai şpagă unui doctor", a declarat Ghiţă Ionuţ.

Printre elevii care au participat la acţiune s-au numărat câţiva care au recunoscut că au lăsat bacşiş sau chiar au fost nevoiţi să dea mită Poliţiei Rutiere pentru a scăpa de unele probleme.

"Nu este bine să corupi oameni. Înţeleg prin corupţie dare de mită, luare de mită. Am dat şi eu şpagă, la tuns e 20 de lei şi eu dau 50, ca să mă tundă bine", a mai spus un elev.

Directorul liceului spune că elevii sunt sfătuiţi să fie corecţi, să aibă simţ civic şi să îşi apere drepturile şi că este de preferat să plăteşti mai mult pentru un serviciu de calitate, decât să plăteşti mai puţin şi să laşi bacşis.

"Suntem o şcoală obişnuită. Încercăm să le dezvoltăm copiilor simţul civic, simţul corectitudinii, să îi învăţăm să îşi apere drepturile. Suntem foarte deschişi cu ei şi ei sunt obişnuţi să fie deschişi cu noi. Încercăm să îi creştem în acest mediu, sper eu, integru pentru viitor. Poate în paşi mărunţi, dar poate copiii lor vor fi mai buni decât ei. Eu am sfătuit elevele să meargă mai bine la un coafor sau într-un mediu în care este stipulat clar preţul, deci să plătească un pic mai mult şi atunci nu mai dau bacşiş. Eu cred că uşor, uşor, o să încercăm şi chiar şi reuşim să înlăturăm aceste practici. Vrem să îi încurajăm să fie cinstiţi, să fie deschişi, să îşi apere drepturile", a declarat Nicoleta Gaidoş, director al Colegiului Tehnic Mircea cel Bătrân.

"Nivelul de educaţie ne ajută foarte mult, corupţia fiind o problemă de educaţie şi consider că trebuie să începem de undeva. De la anul vom începe de la grădiniţă, pentru că alţii colorează Constituţia şi o învaţă foarte frumos. De ce nu am putea să o colorăm şi noi? Trebuie să găsim nişte artişti care să transpună vorbele în nişte imagini frumoase pe care copiii să le perceapă altfel, a adăugat Daniel Moldoveanu", comisar şef, ofiţer de prevenire la DGA.

După evenimentul din pasajul de la Universitate, echipe formate din câte 15-20 de elevi, voluntari ai Asociaţiei Pro Democraţia şi ofiţeri de prevenire ai DGA au distribuit călătorilor din şase staţii de metrou din Capitală (Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Victoriei, Dristor, Gara de Nord şi Eroilor) materiale informative despre cum pot fi prevenite faptele de corupţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici