DSP Sibiu: Spitalul Judeţean nu se confruntă cu lipsa de personal, iar pacienţii nu sunt legaţi de pat

Şeful DSP Sibiu, Gabriel Budescu, a respins, vineri, afirmaţiile managerului Spitalului Judeţean potrivit cărora din cauza lipsei de personal pacienţii sunt legaţi de paturi pentru a nu îşi scoate perfuziile, susţinând că numărul angajaţilor este suficient, iar bolnavii nu sunt legaţi de paturi.

197 afișări
Imaginea articolului DSP Sibiu: Spitalul Judeţean nu se confruntă cu lipsa de personal, iar pacienţii nu sunt legaţi de pat

DSP Sibiu:Spitalul Judeţean nu se confruntă cu lipsa de personal, iar pacienţii nu sunt legaţi de pat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"DSP respinge declaraţiile managerului spitalului, cele care au fost relatate în presă. Eu cred că aceste declaraţii se refereau la alte situaţii. În Spitalul Clinic de Urgenţă, după fişa de autoevaluare pe care managerul a semnat-o acum două săptămâni, erau acele criterii care stabilesc numărul de personal care este încadrat, iar acest criteriu era unul pe care îl îndeplinea. Încadrarea spitalului în funcţie de personal era normală", a declarat, într-o conferinţă de presă, Gabriel Budescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului DSP, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are personal suficient, chiar dacă nu "la nivelul normativelor".

De asemnea, Budescu a respins afirmaţia managerului Adrian Şanta potrivit căreia pacienţii din spital sunt legaţi de paturi.

"Resping declaraţia că în spital pacienţii sunt legaţi. Am avut un singur caz, cu mai mult timp în urmă, în care un pacient avea tendinţe de suicid şi nu putea să fie evacuat la Psihiatrie pentru că era operat şi trebuia să stea în secţia de Chirurgie şi acela a fost singurul care a intrat în contenţie mecanică", a afirmat directorul DSP.

O parte a jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă au participat, în noaptea de joi spre vineri, la un control făcut de reprezentanţi ai DSP la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde au fost descoperiţi doi pacienţi legaţi de pat - unul operat care risca să-şi scoată tubul de drenaj şi unul care urma să fie supus unui consult psihiatric. Jurnaliştii i-au atras atenţia lui Budescu asupra acestui fapt, el susţinând că există diferite situaţii în care se ia o astfel de măsură, fără a fi legată de lipsa de personal.

"Eu cred că nu se practică acest lucru decât sporadic şi numai pentru o anumită perioadă. Sunt legaţi numai în secţiile de terapie unde această contenţie este făcută în anumite soluţii pe care medicul le aprobă şi care se face destul de rar, probabil pe perioadă limitată. Probabil pacienţii nu pot să intre într-o contenţie medicamentoasă pentru că starea de sănătate nu le permite", a mai declarat Budescu.

În cadrul şedinţei de joi a Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, managerul Spitalului Judeţean, Adrian Şanta, a declarat că din cauza lipsei de personal "se ajunge la soluţii barbare, de a lega pacienţii ca să nu se poată ridica singuri din pat şi a-şi scoate perfuziile".

"Avem probleme de personal. Ne pleacă 5 - 6 - 7 asistente pe zi, în special la Chirurgie. Dacă pleacă şi postul se vacantează, rămâne blocat. Deblocarea se face în minister, via Consiliul Judeţean şi DSP, şi uneori nu se face. E o lege care spune că dacă pleacă şapte poţi angaja unul. Şi atunci avem secţii care nu funcţionează. La Chirurgie 2, noaptea sunt doi asistenţi care îngrijesc 50 de pacienţi. Şi sunt pacienţi care necesită îngrijire permanentă. Se ajunge la soluţii barbare de a lega pacienţii ca să nu se poată ridica singuri din pat şi a-şi scoate perfuziile. Dar ne descurcăm aşa cum putem", a declarat Adrian Şanta în şedinţa CJ.

În urma declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean, reprezentanţii CJ au anunţat, vineri, că vor face lobby prin intermediul parlamentarilor din judeţ, pentru suplimentarea fondurilor unităţii medicale.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, tot vineri, că fişa de autoevaluare a Spitalului Judeţean Sibiu, după care a fost clasificat la clasa a II-a cu plan de conformare, nu indică lipsa de personal despre care vorbeşte managerul unităţii sanitare.

"La două zile după ce au primit ordinul privind clasificarea spitalului în categoria a II-a cu plan de conformare, managerul Spitalului Judeţean Sibiu spune că are probleme de personal. Acest lucru nu rezultă din fişa de autoevaluare. În aceste condiţii vom reevalua dosarul, întrucât ar putea fi vorba de declaraţii false", a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Acesta a adăugat că ordinul de clasificare ar putea fi anulat, iar spitalul, având probleme, să treacă într-o clasă inferioară.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este cea mai mare unitate medicală din judeţ, având peste 1.100 de paturi. Din iulie 2010, spitalul se află în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici