DSVSA Sibiu a instituit o celulă de CRIZĂ care face controale zilnice pentru verificarea laptelui

Reprezentanţii DSVSA Sibiu au făcut, de la începutul acestui an, 31 de analize ale furajelor de la fermele de vaci din judeţ, rezultatele fiind negative pentru aflatoxină, însă au instituit o celulă de criză care face verificări zilnice pentru "a evita problemele".

372 afișări
Imaginea articolului DSVSA Sibiu a instituit o celulă de CRIZĂ care face controale zilnice pentru verificarea laptelui

DSVSA Sibiu a instituit o celulă de CRIZĂ care face controale zilnice pentru verificarea laptelui (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, Ioan Penţea, a declarat luni că angajaţii instituţiei au prelevat 31 de probe de la furajele folosite la fermele de vaci din judeţ, pentru a stabili calitatea acestora şi dacă sunt sau nu pozitive la aflatoxină, dar rezultatele au fost negative.

"S-au prelevat în acest an 31 de probe de la furaje şi toate au fost în regulă. Nu am avut până în acest moment probleme cu laptele din judeţul Sibiu", a declarat Ioan Penţea.

Potrivit acestuia, în judeţul Sibiu există 24 de automate pentru lapte provenit de la diferite ferme, laptele fiind bun de consum.

"S-au făcut verificări la laptele din automate, dar nu au existat probleme nici la acesta. Toate cele 24 de automate din judeţ sunt funcţionale. La nivelul DSVSA s-a instituit o celulă de criză şi se fac zilnic controale în acest domeniu pentru a evita problemele", a mai declarat Penţea.

Potrivit acestuia, în judeţul Sibiu există 16 ferme exploataţii comerciale, care produc lapte pentru consum, 109 exploataţii de tip A (exploataţii deţinute de persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, înregistrate şi autorizate de Registrul Comerţului, înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi autorizate sanitar – veterinar) şi 6.200 de exploataţii individuale care au între una şi trei vaci.

Producţia medie lunară de lapte în judeţul Sibiu este de 48.000 de hectolitri de lapte, dintre care 30 la sută se valorifică prin unităţi de procesare autorizate, iar 70 la sută se consumă în gospodării sau ajunge la consumatorul final prin vânzare directă sau prin automatele de lapte.

Anul trecut, reprezentanţii DSVSA Sibiu au luat 101 probe de analize ale furajelor de la fermele de vaci din judeţ.

Un număr de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din producţia unor ferme, a fost suspendată în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină, informa Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenelor (ANSVSA).

Vcepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat, joi, că laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată şi va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producţia zilnică de 20.000 de tone a României.

Lapte cu aflatoxină peste limita admisă a fost depistat la trei ferme, două centre de colectare şi două centre de procesare, în urma controalelor demarate la nivelul tuturor unităţilor, de la cele de producţie la cele de procesare.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, la acel moment, fuseseră verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unităţi, rezultatul final al anchetei urmând să fie anunţat spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Ancheta a fost demarată după ce, în 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici