Dumbravă, membru CSM: Programul Guvernului, inexistent în domeniul justiţiei, sunt expuse generalităţi

Horaţius Dumbravă, membru al CSM, spune că programul Guvernului este inexistent în domeniul justiţiei, fiind expuse doar generalităţi, în condiţiile în care este vital să se vorbească despre dificultăţile intrării în vigoare a noilor coduri sau despre practica neunitară a instanţelor.

193 afișări
Imaginea articolului Dumbravă, membru CSM: Programul Guvernului, inexistent în domeniul justiţiei, sunt expuse generalităţi

Dumbravă, membru CSM: Programul Guvernului, inexistent în domeniul justiţiei, sunt expuse generalităţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

”Cu amărăciune constat că programul Guvernului este inexistent în domeniul justiţiei”, scrie pe Facebook Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

”Sunt expuse doar generalităţi în documentul care a fost transmis la Parlament, când este vital să vorbim despre implementarea şi dificultăţile intrării în vigoare a noilor coduri, practica neunitară a instanţelor, infrastructura instanţelor, trecerea bugetului instanţelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum prevede legea intrată în vigoare încă din 2005, atribuţiile ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte numirile la vârf ca politicul să fie exclus din procedura nominalizării, problemele din penitenciare”, spune Dumbravă.

El aminteşte că justiţia este încă obiect de monitorizare din partea Comisiei Europene (MCV), iar majoritatea problemelor sunt cuprinse în rapoartele CE.

”Sper că timpul scurt să fie motivul pentru care documentul se află într-un stadiu incipient”, adaugă Dumbravă.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a trimis Parlamentului programul său de guvernare, care are 13 pagini şi este împărţit în trei capitole mari: viziune, priorităţi, plan de măsuri, printre priorităţile noului Cabinet fiind şi susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei.

În programul Cabinetului Cioloş se face referire la ”întărirea democraţiei elective şi a statului de drept care să creeze premisele resetării mediului politic din România şi la lupta împotriva corupţiei”, fiind prevăzute următoarele măsuri: ”asigurarea funcţionării statului de drept, susţinerea fără rezerve a independentei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei, întărirea legislaţiei privind consolidarea integrităţii în instituţiile publice prin revizuirea sistemului de imunităţi, aplicarea strictă a legislaţiei privind incompatibilităţile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislaţiei anticorupţie şi a codurilor de integritate, continuarea luptei împortiva corupţiei”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici