Dumitru Costin: BNS va depune la Guvern un proiect de reducere a TVA la produsele alimentare de bază

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a anunţat miercuri că BNS va depune la Guvern, în aproximativ o lună, un proiect de reducere a TVA la produse alimentare de bază şi servicii, care să fie susţinut de reprezentanţii FMI şi CE.

375 afișări
Imaginea articolului Dumitru Costin: BNS va depune la Guvern un proiect de reducere a TVA la produsele alimentare de bază

Dumitru Costin (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Dumitru Costin a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că actualele propuneri de reducere a TVA formulate de politicieni nu vor avea rolul de a scoate la suprafaţă evaziunea fiscală.

"În circa o lună, BNS va pune pe masa Guvernului o propunere, care să fie susţinută şi de cei de la FMI şi CE, în ceea ce priveşte un mecanism prin care se poate aplica în România o cotă redusă de TVA la produse alimentare de bază şi servicii. Aşa cum se discută, după ureche, în România, pe acest subiect, sunt lucruri despre care nimeni nu vrea să spună adevărul. Din întâmplare sau nu, o bună parte din produsele aflate pe lista politicienilor de a reduce TVA la ele sunt produse pe care se face cea mai mare evaziune, iar această poveste că reducem TVA şi scoatem la suprafaţă economia subterană este doar o poveste. În niciun caz nu se va produce nicio scoatere la lumină a evaziunii", a spus Dumitru Costin.

Liderul BNS a precizat că tentativele de reducere a TVA propuse de politicieni "nu generează un mecanism prin care comerciantul să fie determinat să reducă preţul cu amănuntul".

"Reducerea de TVA, aşa cum este ea propusă, va avea din punctul de vedere al consumatorului final, fie el bogat sau sărac, un efect neutru, adică toţi vor avea acelaşi beneficiu, vor cumpăra produsul la acelaşi preţ", a explicat Costin.

Dumitru Costin a participat, miercuri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere pe marginea proiectului de modificare a Codului Muncii elaborat de BNS.

Reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferenţiate de TVA, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Ca principiu general, noi la FMI recomandăm să nu fie niveluri speciale de TVA. O astfel de măsură duce la evaziune şi nu ajută sectoarele. Nu recomandăm reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse", a spus Franks.

Premierul Victor Ponta declara marţi că, împreună cu ministrul Agriculturii, a început să facă "toate presiunile" asupra ministrului de Finanţe, pentru introducerea începând cu anul viitor a unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal.

La finele săptămânii trecute, Ponta declara că măsura reducerii TVA la alimente este necesară şi că aceasta se va regăsi "cel târziu" în proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, afirma că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegerile din toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici