E.ON Gaz România estimează pentru 2008 o creştere cu 30% a preţului la gaze pentru populaţie

E.ON Gaz România estimează că preţul gazelor pentru populaţie va urca cu 10% în luna ianuarie 2008 şi cu 30% pentru întregul an, ca urmare a avansului preţului gazelor din import, a anunţat, luni, distribuitorul de gaze controlat de grupul german E.ON.

2 afișări
Imaginea articolului E.ON Gaz România estimează pentru 2008 o creştere cu 30% a preţului la gaze pentru populaţie

E.ON Gaz România estimează pentru 2008 o creştere cu 30% a preţului la gaze pentru populaţie

"Ca urmare a creşterii preţurilor gazelor naturale din import, preţul final al gazelor la consumatori va trebui să se majoreze cu circa 10 % începând din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30 % este de aşteptat pentru întreg anul 2008”, a declarat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România, Achim Saul.

Afirmaţiile oficialului E.ON Gaz România transmit un mesaj diferit de cel al ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Ministrul a afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, că preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie pentru întregul an la gaze şi electricitate va fi sub nivelul inflaţiei, estimată la 3,8% plus/minus un punct procentual.

"Obiectivul pentru anul viitor este ca mixul preţurilor (la energie electrică şi gaze, n.r.) să aibă un efect antiinflaţionist. (...) Alinierea preţurilor la gaze se va face de aşa manieră să nu atenteze la gradul de suportabilitate a populaţiei", a afirmat Vosganian.

Oficialul E.ON Gaz România a arătat că preţul gazelor de pe piaţa românească este influenţat de cel al petrolului, care a urcat puternic în ultimele luni, astfel că, la 1 ianuarie gazele din import vor costa cu circa 20% mai mult, iar până la finele anului viitor este aşteptată o creştere de aproximativ 60%.

"Preţul gazelor naturale comercializate pe pieţele internaţionale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a preţului, de preţul petrolului comercializat pe pieţele internaţionale. În ultimele luni, preţul petrolului pe pieţele internaţionale şi-a continuat tendinţa ascendentă. Preţul gazelor naturale urmează aceeaşi tendinţă ascendentă. Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2008 preţurile gazelor naturale de import vor creşte şi pentru România cu aproape 20%, iar până la sfârşitul anului 2008 se aşteaptă creşteri de aproximativ 60 %, dacă preţul petrolului îşi menţine acelaşi nivel ridicat", a adăugat Saul.

Cei doi producători importaţi de gaze din România, Romgaz şi Petrom, asigură aproximativ 60% din necesarul de gaze, iar 40% provine prin importuri indirecte din Rusia.

E.ON Gaz România, fosta companie Distrigaz Nord, asigură gaze naturale pentru clienţi din judeţele Mureş, Sibiu, Harghita, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Iaşi, Bacău, Neamţ, Botoşani, Suceava şi Vaslui.

Printre clienţii companiei se numără producători de energie electrică şi termică, firme din industriile metalurgică, textilă, chimică, alimentară, a lemnului, sticlei, materialelor de construcţii, petrolieră şi extractivă.

Potrivit preşedintelui CA al E.ON Gaz România, modificările de preţ, indiferent dacă gazele sunt importate sau provin din producţie internă, se reflectă în preţul pentru consumatorii.

"Prin urmare, evoluţiile de pe pieţele internaţionale din ultima perioadă vor avea, din păcate, un impact şi asupra preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii din România", a continuat Saul.

Saul menţionează că dacă preţul gazelor pentru consumatori nu va fi majorat astfel încât să reflecte creşterea costurilor de achiziţie a gazelor naturale începând de la 1 ianuarie 2008, E.ON Gaz România va avea dificultăţi în asigurarea necesarului de gaze pentru unii consumatori, întrucât nu va putea să cumpere gaze din import.

"Nimeni nu poate vinde gaze naturale la un preţ de vânzare inferior preţului de achiziţie al acestora. În consecinţă, este posibil ca furnizarea către unii consumatori să trebuiască să fie redusă sau sistată chiar şi în zile friguroase, din cauza faptului că nu vor fi cantităţi de gaze naturale suficiente pe piaţa românească", a adăugat Saul.

Dacă preţul gazelor nu va fi majorat, compania susţine că va avea dificultăţi financiare şi ar putea să reducă importurile de gaze, ceea ce ar duce la imposibilitatea alimentării tuturor celor 1,3 milioane de clienţi ai E.ON Gaz România

"Dacă nu obţine majorarea necesară a preţului la consumatori, E.ON Gaz România are două opţiuni: să se confrunte în scurt timp cu probleme financiare foarte grave, deoarece marja noastră reglementată de 4% nu ne permite să acoperim noi creşterile de preţ de 10 - 30 % sau să reducem importurile de gaze naturale. Aducerea companiei în dificultăţi financiare grave nu constituie o alternativă, deoarece acest lucru ar însemna ca celor 1,3 milioane de consumatori, în principal consumatori casnici, să nu li se mai poată furniza în curând cu gaze naturale. Astfel, vom fi obligaţi să reducem importurile. Acest lucru, însă, va duce la un deficit de gaze naturale, în special în iarna anului 2008 şi la imposibilitatea de a mai asigura consumatorilor cantităţile necesare de gaze naturale", a mai spus Saul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici