Efectele iernii călduroase asupra agriculturii româneşti: Vrem să renunţăm la cultivarea de floarea-soarelui din primăvară | VIDEO

Lipsa zăpezii din iarnă, adică a precipitaţiilor necesare solului, este un motiv de îngrijorare pentru agricultori. Fermierii se aşteaptă la producţii mai mici la grâu şi secară, plante însămânţate în toamnă.

4607 afișări
Imaginea articolului Efectele iernii călduroase asupra agriculturii româneşti: Vrem să renunţăm la cultivarea de floarea-soarelui din primăvară | VIDEO

Efectele iernii călduroase asupra agriculturii româneşti: Vrem să renunţăm la cultivarea de floarea-soarelui din primăvară | VIDEO

"Dacă plouă, se mai face ceva. Dacă nu, începe să se ducă în jos. Dar a dat Dumnezeu şi a mai fost un pic de ploaie. Culturile de grâu sunt cam slabe, a început să se îngălbenească grâul, pentru că nu mai are umiditate. El s-a făcut cât de cât, a început", spune un fermier.

"Ar mai trebui cam 60-70%, dacă ar avea, dar nu are. Ar mai trebui cam 15-20 de litri de apă acuma. Eu lucrez la această staţiune de vreo 33 de ani. Am mai întâlnit perioade, dar ca asta, nu. Niciodată", spune un alt agricultor.

Meteorologii spun că deficitul de apă din sol este de 300 de litri pe metru pătrat. Culturile de floarea-soarelui vor avea cel mai mult de suferit, avertizează experţii.

"Dacă pe perioada acestei luni, luna februarie, nu vor exista precipitaţii care să acopere deficitul de apă care deja se înregistrează din decembrie anul trecut, atunci există posbilitatea să fie oarece probleme în privinţa culturilor aflate în câmp. E un deficit, într-adevăr foarte mare, care nu poate fi acoperit cu un singur episod de precipitaţii. Deficitele în sol acum se situează între 150-200 chiar 300 de (metri cubi- n.red.) pe hectar, e un deficit foarte mare. Ar trebui să avem cel puţin 2-3 episode de precipitaţii, de circa 20-30 de litri pe metru pătrat care să acopere acest deficit", a declarat Daniel Alexandru, şef laborator agrometeorologie din cadrul Autorităţii Naţionale de Meteorologie (ANM).

Pe lângă seceta acută cu care se confruntă fermierii, temperatura peste media anotimpului a favorizat şi îmbolnăvirea plantelor. Cea mai afecatată va fi cultura de de floarea soarelui, spun fermierii. Ei nici nu o pot proteja, din cauza unei măsuri luate de autorităţi, şi anume interzicerea neonicotinoidelor, un tip de pesticide ce poate fi utilizat doar pentru cultura de porumb.

"Având în vedere clima de care vorbeam, condiţiile create de climă şi de invazia dăunătorilor din sol, ne face pe noi, producătorii agricoli, să mai renunţăm în a mai cultiva în primăvară floarea soarelui. Producţia de floarea sorelui reprezintă 30% din cultura fiecărui fermier. Aceştia nu ştiu cu ce ar putea să o înlocuiască, întrucât porumbul are şi mai multă nevoie de apă", a declarat Gheorghe Albu, preşedintele interimar al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)

România se află pe primul loc la producţia de floarea-soarelui în Uniunea Europeană, cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019. Suprafaţa însămânţată a fost de 1,5 milioane hectare.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici