Elevii cer descentralizare în ceea ce priveşte închiderea şcolilor: Nu le transformaţi în paturi ATI

Consiliul Elevilor cere ca decizia privind închiderea şcolilor, în localităţile în care incidenţa cazurilor de Covid este de peste 6 la mie, să fie luată de conducerea unităţilor. „Nu transformaţi şcolile în paturi de ATI”, spun elevii.

623 afișări
Imaginea articolului Elevii cer descentralizare în ceea ce priveşte închiderea şcolilor: Nu le transformaţi în paturi ATI

Potrivit unui comunicat al Consiliului Elevilor, în ultimele săptămâni, peste 13.000 de elevi şi peste 4000 de profesori din România s-au infectat cu COVID-19.

„Lipsa testării periodice din şcoli, neglijenţa faţă de măsurile suplimentare de protecţie pentru elevii cu boli cronice asociate şi pragurile mult prea ridicate la care se închid unităţile de învăţământ vor duce, în continuare, la vieţi puse în pericol. De aceea, Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul de funcţionare a şcolilor în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte valoarea de 6 la mia de locuitori”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, testarea rapidă a elevilor se poate face doar la solicitarea acestora şi cu aprobarea părintelui, nefiind încă asigurată o testare periodică pentru elevii şi profesorii din localităţile cu rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori, având în vedere că Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România nu a autorizat/omologat testele rapide non-invazive.

De asemenea, elevii susţin că că menţinerea şcolilor deschise presupune, pentru mulţi elevi, utilizarea mijloacelor de transport în comun şi interacţionarea cu un număr mare de persoane din comunitate, factori care conduc la răspândirea vertiginoasă a virusului.

Astfel, Consiliul Naţional al Elevilor solicită ca decizia închiderii şcolilor aflate în localităţi unde incidenţa este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituţii, respectiv la decizia Consiliului de Administraţie, în baza principiului descentralizării.

„Este important ca particularităţile fiecărei unităţi de învăţământ să fie luate în considerare, ţinând cont de infrastructura disponibilă, mijloacele de testare disponibile sau numărul de infectări înregistrate. Pragul de 50% din numărul total de clase aflate în online pentru schimbarea scenariului de funcţionare al întregii şcoli nu ţine cont de aceşti factori, ci, de multe ori, pune în pericol sănătatea elevilor chiar şi în unităţile de învăţământ unde acesta nu este atins”, se mai arată în comunicat.

„Stimaţi decidenţi, nu, nu suntem experţi în sănătate publică, dar vedem realitatea din teritoriu! Clasele se închid pe bandă rulantă, infectările în rândul copiilor sunt din ce în ce mai mari, dar noi ţinem şcolile deschise cu absurditate! Dacă tot ne comparăm cu alte state europene care au reuşit să menţină şcolile deschise în format fizic, trebuie să ne uităm şi la infrastructura pe care acestea o asigură, cum ar fi testarea elevilor şi a profesorilor de cel puţin două ori pe săptămână. Nu vă jucaţi cu sănătatea nimănui! Dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate nu sunt negociabile!”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
consiliul,
elevi,
covid

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici