Elevii constănţeni, nemulţumiţi de proiectul de buget local pentru 2020: Tinerii cer burse mai mari şi pază în şcoli

Elevii constănţeni solicită primăriei burse de merit mai mari, transport în comun gratuit şi asigurarea pazei în şcoli. Tinerii contestă proiecţia de buget pentru anul 2020 şi cer suplimentarea fondurilor alocate pentru educaţie.

250 afișări
Imaginea articolului Elevii constănţeni, nemulţumiţi de proiectul de buget local pentru 2020: Tinerii cer burse mai mari şi pază în şcoli

Elevii constănţeni, nemulţumiţi de proiectul de buget local pentru 2020

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) au transmis Consiliului Local Constanţa o contestaţie la proiectul de buget, care, în opinia membrilor asociaţiei, nu îndeplineşte mai multe cerinţe pe care elevii din municipiu le-au solicitat.

„Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, introducerea de credite bugetare pentru asigurarea pazei umane a unităţilor de învăţământ, creşterea burselor elevilor raportat la salariul minim pe economie şi asigurarea gratuităţii elevilor la transportul local în comun”, se arată în comunicatul de presă transmis vineri de AEC.

Elevii sunt nemulţumiţi de faptul că Primăria Constanţa nu asigură din fonduri proprii paza în şcoli, aşa cum se întâmplă în alte oraşe din România.

„Atragem atenţia asupra faptului că, încă de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei, respectiv a Legii privind protecţia bunurilor şi obiectivelor nr. 333/2003, Consiliul Local Constanţa nu şi-a respectat obligaţia legală de a prevede fonduri privind asigurarea pazei unităţilor de învăţământ din municipiu. (...) Amintim că una dintre soluţiile găsite de alte oraşe pentru paza unităţilor de învăţământ este arondarea unor agenţi ai Poliţiei Locale pentru şcoli”, au mai transmis elevii.

O altă cerinţă a elevilor este mărirea bursei de merit, care în momentul de faţă este de 50 lei/lună, şi raportarea ei la salariul minim pe economie.

„Totodată, deşi 3 dintre tipurile de burse ale elevilor din municipiul Constanţa au crescut din nou, în toamna anului trecut, bursele de merit rămân, în continuare, printre cele mai mici din România. Astfel, spre exemplu, în comparaţie cu suma de 50 lei/lună primită de un elev constănţean, pentru exact aceleaşi rezultate, media generală peste 8.50 şi media 10 la purtare, un elev din Botoşani primeşte suma de 120 lei/lună, iar unul din Drobeta Turnu Severin tot 120 lei/lună”, au adăugat reprezentanţii AEC.

Aceştia îşi doresc ca bursa de merit să ajungă la un cuantum de 111,5 lei\lună (5% din salariul minim pe economie), iar bursa de performanţă să atingă 446 lei\lună (20% din salariul minim pe economie).

Cea de-a treia solicitare a elevilor este introducerea gratuităţii pentru transportul local în comun pentru şcolari. În acest moment, elevii din Constanţa beneficiază de o reducere de 50% la abonamentele pentru autobuz.

„Solicităm, pe această cale, primarului Decebal Făgădău să majoreze fondurile investite în educaţie, întrucât acesta este singurul mod prin care tinerii vor putea rămâne în acest oraş”, au conchis reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici