Elodia Ghinescu ar putea fi declarată oficial decedată. Dosarul de omor în care este suspectat Cristian Cioacă va fi trimis în instanţă

O solicitare de declarare a decesului în cazul Elodiei Ghinescu, dispărută în 29 august 2007, va fi depusă, marţi, la Judecătoria Braşov de către avocatul familiei.

848 afișări
Imaginea articolului Elodia Ghinescu ar putea fi declarată oficial decedată. Dosarul de omor în care este suspectat Cristian Cioacă va fi trimis în instanţă

Elodia Ghinescu ar putea fi declarată oficial decedată. Dosarul de omor în care este suspectat Cristian Cioacă va fi trimis în instanţă

Avocatul familiei Ghinescu, Crina Marinela Radu, a declarat că intenţionează să depună solicitarea la Judecătoria Braşov, în vederea eliberării unui certificat de deces pe numele Elodiei, pe baza căruia dosarul de omor, în care principalul suspect este soţul avocatei, poliţistul Cristian Cioacă, să fie trimis în instanţă.

"Având acest certificat de deces, dosarul de omor poate fi trimis în instanţă. În opinia mea, se poate trimite în instanţă acest dosar şi în lipsa cadavrului, pentru că sunt probe directe la dosar care îl încriminează pe Cioacă. Şi oriunde în Europa şi în lume se poate trimite în judecată criminalul şi în lipsa cadavrului, altfel s-ar crea un precedent şi poate oricine să comită o crimă, să scape de cadavru şi apoi să fie liber", a spus avocatul.

Printre probele directe de la dosar enumerate de avocat sunt obiectele găsite într-o râpă dintre localităţile Râşnov şi Poiana Braşov, precum şi uniforma de poliţist a lui Cioacă pe care erau urme de sânge ale soţiei sale. De asemenea, s-au găsit urme de sânge ale Elodiei şi pe nişte mănuşi chirurgicale, în locuinţa comună a acestora din Braşov, în portbagajul maşinii lui Cioacă sau pe schimbătorul de viteze, unde s-au găsit şi urme de sânge ale poliţistului.

Avocatul Crina Marinela Radu a spus că în prezent nu se discută despre moştenirea bunurilor Elodiei Ghinescu, ci despre dosarul de omor.

"Nu discutăm de moştenire la acest moment. Dar dacă Cioacă va cere moştenire, noi vom ataca această cerere, pe motiv că Cioacă este nedemn. Pe mine mă interesează ca acest dosar de omor să ajungă în instanţă", a afirmat avocata familiei Ghinescu.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă, din Braşov, la sfârşitul lunii august 2007. Soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, a anunţat Poliţia despre dispariţia femeii abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei acesteia, timp în care bărbatul a apelat la cunoştinţe pentru a intra în corespondenţa electronică a avocatei, scopul fiind - potrivit acestuia - acela de a vedea cu ce bărbat se conversa.

Cioacă a spus că doar a căutat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negând faptul că soţia sa ar fi moartă.

Anchetatorii au luat în calcul varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. De altfel, instanţa supremă a reţinut infracţiunea de omor atunci când anchetatorii au propus arestarea poliţistului, însă, în lipsa cadavrului, judecătorii l-au eliberat.

În acest caz, pe numele lui Cristian Cioacă a fost emis mandat de arestare preventivă, în 24 ianuarie 2008, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, el stând doar câteva zile încarcerat, întrucât instanţa de recurs a admis cererea poliţistului de a fi eliberat sub control judiciar.

Ancheta în acest caz este încă deschisă, poliţistul fiind pus sub acuzare pentru uciderea avocatei. În cadrul anchetei au fost făcute o serie de căutări în mai multe judeţe, pentru găsirea corpului avocatei.

Ulteriror, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)-Biroul Teritorial Braşov au dispus începerea urmăririi penale în cauza constituită ca urmare a plângerilor formulate de familia avocatei dispărute şi a Baroului de Avocaţi din Braşov faţă de Cioacă - pentru instigare la acces fără drept la sisteme informatice, instigare la restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi instigare la transferul neautorizat de date informatice, fapte aflate în concurs real, precum şi faţă de Marius Sebastian Breazu şi Marius Adrian Niţu - pentru acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi transfer neautorizat de date informatice, fapte aflate, de asemenea, în concurs real.

În 27 septembrie 2010, Cristian Cioacă a fost condamnat, de către Curtea de Apel Braşov, la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în procesul în care este acuzat de violarea corespondenţei electronice a avocatei Elodia Ghinescu.

De asemenea, în 5 august 2010, poliţistul Cristian Cioacă a fost trimis în judecată pentru furt, de către procurorii Parchetului Tribunalului Braşov, fiind acuzat că şi-a însuşit bunuri ale soţiei sale dispărute, valoarea totală a bunurilor fiind evaluată la 700.000 de lei.

În 18 septembrie 2008, părinţii Elodiei Ghinescu au solicitat autorităţilor punerea sub sechestru asiguratoriu a apartamentului din Braşov al cuplului, pentru ca Cioacă să nu îl poată vinde, aşa cum intenţiona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici