EXCLUSIV. Almog Holot, supravieţuitoare a masacrului din 7 octombrie: „Eu am crezut în pace, credeam că trebuie să ajungem la un acord cu palestinienii. Acum mi-e frică”

  • Almog Holot a fost managerul comunităţii Kibbutz Nirim, situat la 2 km de graniţa cu Fâşia Gaza şi a supravieţuit atacului din 7 octombrie.
  • Kibbutz Nirim a fost închis după atac, iar Holot, împreună cu copiii ei de 6 şi 8 ani, îşi caută un nou trai în Israel.
  • Holot consideră responsabil guvernul şi armata israeliană pentru a nu fi protejat suficient populaţia din sudul ţării.
  • Supravieţuitorii sunt încă traumatizaţi de atacurile din octombrie, iar psihologii găsesc cu greu soluţii pentru situaţia fără precedent.
562 afișări

Kibbutz Nirim este o comunitate israeliană cu aproximativ 500 de locuitori, situată la 2 kilometri de graniţa cu Fâşia Gaza. În zorii zilei de 7 octombrie, terorişti Hamas au atacat localitatea. Un grup de localnici şi militari israelieni s-au opus şi au respins atacul, însă mulţi şi-au pierdut viaţa.

Almog Holot, care la acel moment conducea comunitatea din Nirim, a supravieţuit. Holot face parte din grupul „Eroii Luminii”, o delegaţie fondată de Organizaţia Mondială Sionistă şi Agenţia Evreiască, pentru a aduce lumina şi speranţa comunităţilor evreieşti din lumea întreagă.

Holot ne-a dezvăluit, la Budapesta, viziunea sa asupra convieţuirii cu palestinienii.

„Am crezut în pace”

„Eu am crezut în pace. Şi cei mai mulţi care trăiau în zona noastră, în kibbutzuri credeau în pace şi în coexistenţă şi credeau că trebuie să ajungem la un acord de pace cu palestinienii, să-i lăsăm să îşi facă ţara lor în teritoriile lor. Credeam în asta. Acum mi-e frică. Pentru că atâta timp cât educaţia nu se va schimba în Gaza, vom vedea acelaşi lucru în următorii 5 sau 10 sau 15 ani, când copiii pe care îi cresc să ne urască, vor deveni adulţi. Ar trebui să ne învăţăm copiii să coexiste de ambele părţi ale graniţei ca să putem avea o altă realitate”.

„Întreaga lume e ameninţată”

„Cred că adevărata luptă nu e între Israel şi palestinieni, cred că adevărata luptă e între lumină şi întuneric. Şi cred că întreaga lume e ameninţată. Ceea ce mă îngrijorează e că parcă restul ţărilor lumii nu îşi dau seama de acest lucru. Ei cred că e problema noastră, dar nu e doar a noastră. E şi a voastră. Pentru că aceste forţe întunecate ale fundamentalismului pot ajunge oriunde. Şi trebuie să le respingem împreună. Umanitatea trebuie să le respingă”.

Mesaj pentru România

„Mesajul meu este că cel mai important lucru, chiar şi după cele mai îngrozitoare lucruri, e să rămâi om şi să-ţi păstrezi condiţia de om. Trăieşte-ţi viaţa cât poţi de bine. Încearcă să iubeşti şi să ai grijă de oameni, de familie, de copii. Cred că acest este mesajul. Cineva a încercat să mă distrugă ca om. Eu rezist rămânând om”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici