Explicaţiile lui Alexandru Rafila: cum s-a întocmit lista ţărilor pentru care nu mai e nevoie de carantină sau izolare

  • Profesorul Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a explicat care au fost criteriile luate în calcul atunci când s-a întocmit lista.
  • Lista actualizată va intra în vigoare la 24 ore de la momentul aprobării acesteia de către CNSU.
5708 afișări
Imaginea articolului Explicaţiile lui Alexandru Rafila: cum s-a întocmit lista ţărilor pentru care nu mai e nevoie de carantină sau izolare
 
Sâmbătă a avut loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurată on-line, pentru aprobarea listei cu statele din care cetăţenii care sosesc în România nu vor fi obligaţi să intre în izolare.
 
Lista actualizată va intra în vigoare la 24 ore de la momentul aprobării acesteia de către CNSU.
 
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a explicat care au fost criteriile luate în calcul atunci când s-a întocmit lista.
 
”Criteriul luat în considerate a fost cel al mediei numărului de cazuri noi înregistrate în aceste ţări în ultimele 14 zile. Ţările care au avut în medie mai puţin de 5 cazuri la 1 milion de locuitori au fost propuse de către INSP pentru includerea în această listă. În acest moment eliminarea măsurilor de izolare se aplică persoanelor asimptomatice care vin în România din: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Lista se actualizează săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni , în vederea introducerii acelor ţări care vor îndeplini criteriul menţionat anterior, adică media de 5 cazuri noi înregistrate zilnic la 1 milion de locuitori”, a declarat Alexandru Rafila.
 
Rafila afirmă că dacă o ţară a fost inclusă pe această listă nu înseamnă obligatoriu că respectiva destinaţie nu poate fi ”ştearsă”. Decizia va fi luată în funcţie de evoluţia epidemiologică din respectiva ţară.
 
”Decizia de excludere din listă se va lua numai în situaţia în care într-o ţară se semnalează o evoluţie rapid nefavorabilă a COVID-19, care va determina un număr mediu de cazuri noi apropiat de cel înregistrat în România, care este mai mare decât valoarea de 5/1 milion de locuitori. Această evaluare va fi făcută de către INSP la fiecare 14 zile. De exemplu, în România avem acum o medie pentru ultimele 14 zile, de aproximativ 8 cazuri noi la 1 milion de locuitori. S-ar putea utiliza o formulă care să excludă doar ţările care au în medie peste 7,5 cazuri noi la un milion de locuitori. Acesta este doar un exemplu, însă cred că va exista o astfel de abordare care să fie în interesul sănătăţii publice, dar să vină şi în sprijinul celor care doresc să călătorească sau să se întoarcă în Romănia din ţările menţionate fără aplicarea unei masuri de izolare”, a mai declarat Alexandru Rafila.   
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici