EXPLOZIE în mina Uricani, la mai puţin de o lună de la ultimul accident minier. Un bărbat a MURIT, trei sunt răniţi grav. Victimele, aduse în Capitală la spitalele pentru arşi/ Posibila cauză a deflagraţiei

Patru mineri au fost răniţi, luni dimineaţă, în urma unui accident care a avut loc în mina Uricani. Primele informaţii arată că ortacii au fost victimele unei explozii. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, luni, referitor la explozia care s-a produs la mina Uricani, că în zonă nu existau cabluri electrice care să ducă la producerea unui scurtcircuit sau la o explozie, şi că aceste date vor fi verificate în cadrul unei anchete a procurorilor. Accidentul s-a produs la nici o lună de la prăbuşirea unei galerii în mina Lupeni. Doi mineri au murit atunci, unul singur a supravieţuit.

3031 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIE în mina Uricani, la mai puţin de o lună de la ultimul accident minier. Un bărbat a MURIT, trei sunt răniţi grav. Victimele, aduse în Capitală la spitalele pentru arşi/ Posibila cauză a deflagraţiei

EXPLOZIE în mina Uricani: Trei mineri sunt răniţi, iar cel de-al patrulea nu prezintă semne vitale/ Ministrul Energiei anunţă deschiderea unei anchete. Răniţii vor fi aduşi cu un elicopter în Capitală

UPDATE 12:10 Al patrulea miner surprins de deflagraţia din Uricani a fost scos la suprafaţă mort

Reprezentanţii ISU Hunedoara au declarat că minerul a fost scos la suprafaţă în jurul orei 11.50.

Medicii au declarat decesul acestuia.

Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Bogdan Dănăiaţă, declara, pentru MEDIAFAX, că cea de-a patra victimă a exploziei a fost localizată la o distanţă de aproximativ 100 de metri, în subteran.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la Uricani, a declarat că cei trei mineri răniţi au suferit arsuri de gradul 3, unul pe 30 la sută din suprafaţa corpului, iar ceilalţi doi pe peste 50 la sută.

Potrivit lui Toma Petcu, toţi minerii aveau asupra lor echipamentele de protecţie.

Ministrul Energiei a spus că la ora asta nu se ştie cum s-a produs acumularea de gaze. ”Nu cunoaştem sursa aprinderii”, a afirmat Toma Petcu.

Patru mineri au fost răniţi, luni dimineaţă, în urma unei explozii care a avut loc în mina Uricani, iar un al cincilea ortac care a intrat să-şi salveze colegii s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Trei mineri au fost găsiţi la scurt timp după producerea deflagraţiei şi scoşi din mină, în timp ce al patrulea era dispărut şi a fost localizat după trei ore şi jumătate.

Preşedintele Sindicatului ”Huila”, Laszlo Domokoş, a declarat, pentru MEDIAFAX, că o posibilă cauză a exploziei de la Uricani este o aprindere de metan.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate, a spus că o ipoteză a anchetatorilor este că în mină s-a inversat fluxul de aeraj, respectiv aerul ieşea în loc să intre, şi din această cauză s-ar fi putut produce explozia.

”Erau mineri în abataj, lucrau la un plan de aeraj, la orizontul 500 şi presupunem că a fost o explozie, încă nu ştim exact, normal nu ar fi trebuit să se întâmple explozia acolo. Normal aerul vine dinspre suprafaţă către subteran, în momentul în care vine dinspre subteran către suprafaţă este clar că ceva s-a produs acolo, ceva a împins aerul şi se presupune că o explozie. Probabil s-a inversat fluxul de aeraj”, a spus Sorin Istrate.

Doi dintre mineri vor fi duşi cu un elicopter la Spitalul de Arşi din Capitală, iar cea de-a treia victimă va fi transportată la Spitalul ”Bagdasar Arseni” din Capitală.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara, referitor la explozia care s-a produs la mina Uricani, că în zonă nu existau cabluri electrice care să ducă la producerea unui scurtcircuit sau la o explozie.

UPDATE 10:40 Dosar penal după explozia din mina Uricani

Cel de-al patrulea miner surprins de deflagraţia care s-a produs luni dimineaţă în mina Uricani a fost localizat la trei ore şi jumătate după producerea accidentului. Potrivit primelor informaţii, el nu prezintă semne vitale.

Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Bogdan Dănăiaţă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cea de-a patra victimă a exploziei a fost localizată.

Minerul a fost localizat la o distanţă de aproximativ 100 de metri, în subteran. Se realizează întărirea echipei de salvatori şi vor începe acţiunile de evacuarea a acestuia. Nu prezintă semne vitale, dar nici nu putem declara decesul. Decesul poate fi declarat doar de către un medic”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Preşedintele Sindicatului ”Huila”, Laszlo Domokoş, a declarat, pentru MEDIAFAX, că o posibilă cauză a exploziei de la Uricani este o aprindere de metan.

"Din informaţiile pe care pe le am, se bănuieşte că a fost o aprindere de metan. Acum sunt salvatorii acolo, care au intrat după a patra persoană”, a spus Laszlo Domokoş.

Patru mineri au fost răniţi, luni dimineaţă, în urma unei explozii care a avut loc în mina Uricani, iar un al cincilea ortac care a intrat să-şi salveze colegii s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Trei mineri au fost găsiţi la scurt timp după producerea deflagraţiei şi scoşi din mină, în timp ce al patrulea era căutat.

Doi dintre mineri vor fi duşi cu un elicopter la Spitalul de Arşi din Capitală, iar cea de-a treia victimă va fi transportată la Spitalul ”Bagdasar Arseni” din Capitală.

UPDATE 10:25 Al patrulea miner surprins de deflagraţia din mina Uricani a fost localizat, nu prezintă semne vitale

Cel de-al patrulea miner surprins de deflagraţia care s-a produs luni dimineaţă în mina Uricani a fost localizat. Potrivit primelor informaţii, el nu prezintă semne vitale.

Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Bogdan Dănăiaţă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cea de-a patra victimă a exploziei a fost localizată.

”Minerul a fost localizat la o distanţă de aproximativ 100 de metri, în subteran. Se realizează întărirea echipei de salvatori şi vor începe acţiunile de evacuarea a acestuia. Nu prezintă semne vitale, dar nici nu putem declara decesul. Decesul păoate fi declarat doar de către un medic”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Patru mineri au fost răniţi, luni dimineaţă, în urma unei explozii care a avut loc în mina Uricani, iar un al cincilea ortac care a intrat să-şi salveze colegii s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Trei mineri au fost găsiţi la scurt timp după producerea deflagraţiei şi scoşi din mină, în timp ce al patrulea era căutat.

Doi dintre mineri vor fi duşi cu un elicopter la Spitalul de Arşi din Capitală, iar cea de-a treia victimă va fi transportată la Spitalul ”Bagdasar Arseni” din Capitală.

UPDATE 09:48 Trei dintre răniţii din mina Uricani vor fi aduşi cu un elicopter în Capitală

Doi dintre minerii răniţi, luni dimineaţa, în mina Uricani, vor fi aduşi cu un singur elicopter la Spitalul de Arşi din Capitală, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„Doi mineri din cei trei scoşi vor fi aduşi la Bucureşti, la Spitalul de Arşi. Ambele victime vor fi aduse cu un singur elicopter. Este vorba de spre elicopterul cel mare MI8”, a declarat sursa citată.

Cea de-a treia victimă va fi adusă la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală, cu acelaşi elicopter.

Conform oficialilor IGSU, elicopterul ar urma să decoleze luni, în jurul orei 10.30.

UPDATE 09:25 Toma Petcu: La mina Uricani nu existau cabluri care să producă o explozie. A fost deschisă o anchetă

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, luni, referitor la explozia care s-a produs la mina Uricani, că în zonă nu existau cabluri electrice care să ducă la producerea unui scurtcircuit sau la o explozie, şi că aceste date vor fi verificate în cadrul unei anchete a procurorilor.

„Mina Uricani, fiind pe un program de închidere cu termen de întrerupere a exploatării la sfârşitul anului şi încă o perioadă de doi ani de închidere, în acea zonă se efectuau lucrări de închidere. Se pare că s-a produs o explozie, cu toate că specialiştii din cadrul companiei „Închideri mine” spun că nu îşi dau seama cum s-ar fi realizat această explozie întrucât în zona respectivă nu sunt cabluri electrice care să producă un scurtcircuit şi să realizeze o aprindere, o explozie, dar asta va fi o anchetă ulterioară atât a parchetului, cât şi a Inspectoratului Teritorial de Muncă”, a explicat ministrul Energiei, la Digi24.

Sursa citată a precizat că hotărârea de guvern prin care s-a dispus închiderea minei nu a fost dată în acest an.

„În tot acest interval se fac lucrări de punere în siguranţă a minei. Întrucât va fi închisă şi abandonată, ea trebuie să beneficieze de mai multe lucrări de punere în siguranţă a minei, ţinând cont că nu va mai fi exploatată. (....) Era doar o zonă în care se realizau diguri de protecţie”, a mai spus Toma Petcu.

UPDATE 09:06 Un miner care a intrat să-şi salveze colegii s-a intoxicat cu monoxid de carbon

Un miner care a intrat, luni dimineaţă, în mina Uricani, să-şi salveze colegii, a ajuns şi el la spital. Minerii surprinşi de deflagraţie au arsuri pe faţă şi pe membre, potrivit directorului Spitalului Petroşani, Alin Vasilescu.

Directorul Spitalului Petroşani, Alin Vasilescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la unitatea pe care o conduce au ajuns trei mineri.

Doi dintre aceştia, surprinşi de deflagraţie, au arsuri pe faţă şi pe membre, iar cel de-al treilea s-a intoxicat cu monoxid de carbon.

"Doi dintre ei sunt încă la sală, cei cu arsuri la faţă şi la membre, se face evaluarea lor, iar al treilea este într-o stare satisfăcătoare, practic el este unul dintre salvatorii care a intrat după mineri şi este cu o intoxicaţie cu monoxid de carbon. Trei sunt la noi. Celălalt miner este la spitalul Lupeni", a spus Alin Vasilescu.

Purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate, a declarat că în mina Uricani se pare că a avut loc o explozie.

”Sunt patru victime prezumtive. Trei sunt găsite şi una dintre ele nu a fost găsită. Dintre cele trei găsite, una este în stare gravă", a spus purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.

La rândul său, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a declarat, pentru MEDIAFAX, că din informaţiile pe care le are până la ora transmiterii acestei ştiri în mină se aflau patru ortaci, dintre care trei au fost găsiţi şi sunt transportaţi la spital. Al patrulea mineri este căutat de salvatori, a spus prefectul.

Bogdan Dănăiaţă, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, a confirmat că este vorba despre o explozie care s-a produs luni dimineaţă la mina Uricani.

”În momentul de faţă ştim cu siguranţă despre trei victime, în viaţă la momentul transportării către unităţile de primiri urgenţe Lupeni, respectiv Petroşani. Există posibilitatea celei de-a patra victime, pe care în acest moment salvatorii o caută. S-a întâmplat în subteran, undeva în zona sectorului 15", a spus Bogdan Dănăiaţă.

Potrivit acestuia, minerii răniţi făceau lucrări de închidere la mina Uricani.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, la rândul său, că un elicopter a fost trimis la locul accidentului pentru a interveni dacă este nevoie.

”Trei sunt scoşi, unul încă este acolo şi este căutat. Cei scoşi, din primele investigaţii, nu prezintă probleme critice. Este un elicopter pe drum care va ajuta. Din primele informaţii, nu am primit că vreunul este în stare gravă, dar aşteptăm informatii de la colegii de acolo. Încă nu ştim dacă îi aducem la Bucureşti, depinde de stare, în funcţie de ce ne comunică spitalul. Dacă necesită transfer, vor fi aduşi fără nicio problemă”, a spus a şeful DSU.

Primarul din Uricani, Dănuţ Buhăescu, a spus că în mina Uricani lucrează mai multe echipe.

"La mină la Uricani, mină care se află în proces de închidere, lucrează mai multe echipe, una dintre ele, formată din patru mineri, lucra la o galerie de legătură între orizontul 300 şi orizontul 500.l, pe programul de închidere. S-a întâmplat ce s-a întâmplat acolo, nu ştim foarte clar, o explozie, nu se ştie exact. Trei dintre ei au fost scoşi afară, unul este căutat. Nu ştim dacă este în viaţă. Orizontul 300 se află la aproximativ 450 de metri adâncime", a spus primarul.

----------------------------------------------------------------

5 Octombrie 2017 | MINERI prinşi în mina Lupeni | Doi au fost scoşi din subteran, după 12 ore, conştienţi. Unul dintre ei, transportat la Spitalul Floreasca. Doi mineri au murit, unul a supravieţuit.

Trei mineri au fost prinşi sub pământ, după ce o galerie din mina Lupeni s-a surpat, alţi opt angajaţi reuşind să iasă la timp. Accidentul a avut loc joi după-amiaza, iar potrivit primelor informaţii surparea s-a produs pe o lungime de 10 metri. În zonă au fost trimise şi două elicoptere SMURD, iar mai mulţi salvatori minieri au intervenit pentru scoaterea victimelor de sub pământ.

CITEŞTE ÎNTREGUL ARTICOL AICI

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici