Proiect: Concertele să se poată desfăşura şi după ora 23:00

Un grup de parlamentari PNL, printre care şi senatorul liberal, Alina Gorghiu, a iniţiat un proiect legislativ prin care autorităţile locale să poată da o derogarea pentru organizarea evenimentelor după ora 23.00.

521 afișări
Imaginea articolului Proiect: Concertele să se poată desfăşura şi după ora 23:00

Proiect: Concertele să se poată desfăşura şi după ora 23:00

Potrivit expunerii de motive, „Motivul realizării acestui demers este dat de faptul că actuala lege, realizată în 1991, a fost gândită în special pentru adunările publice de tip protest, miting, demonstraţie, specific anului aprobării ei, şi nu permite organizarea de evenimente culturale, religioase, după ora 23:00, acest tip de evenimente fiind incluse în categoria „adunări publice”, conf. art. 1 din Legea 60/1991”.

Iniţiatorii spun că, în urma sesizărilor venite din partea unităţilor administrative-teritoriale privind restricţia dată de lege de a desfăşura evenimente după ora 23:00, cum ar fi zilele municipiului/oraşului/comunei, celebrarea revelionului, a unor sărbători religioase, evenimente importante în plan local, cât şi în urma solicitărilor primite din partea organizatorilor de evenimente culturale care doresc realizarea de evenimente după ora 23:00 care nu implică amplificare audio, cum ar fi proiecţii 3D, expoziţie de picturi în aer liber, consideră necesară o actualizare a legii care să reflecte nevoile actuale.

Pentru a asigura un cadru legislativ care permite organizarea de evenimente de impact şi importanţă pe plan local, este necesară introducerea posibilităţii ca autoritatea locală să poată da o derogare pentru organizarea evenimentelor după ora 23:00, doar în cazuri excepţionale, se mai arată în documentul citat.

Astfel, potrivit textului legislativ, „Adunările generale trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice şi private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public, şi nu pot fi continuate după ora 23:00. În situaţii excepţionale, atunci când se realizează un eveniment de mare interes pe plan local, comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din cadrul unităţii administrativ-teritoriale poate aproba desfăşurarea adunării publice şi după ora 23:00”.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.2 din Legea nr.60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice a fost depusă la Senat în calitate de primă camera sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici