Fântână arteziană unică, în formă de piramidă, construită la Grădina Botanică Bucov

O fântână arteziană despre care autorităţile spun că e unică în ţară, cu formă de piramidă, a fost construită în Grădina Botanică de la Bucov, costurile pentru amenajarea acestui obiectiv fiind de aproximativ 45.000 de euro, bani care provin de la Consiliul Judeţean Prahova.

685 afișări
Imaginea articolului Fântână arteziană unică, în formă de piramidă, construită la Grădina Botanică Bucov

Fântână arteziană unică, în formă de piramidă, construită la Grădina Botanică Bucov (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Potrivit conducerii Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova, de care aparţine Grădina Botanică de la Bucov, fântâna arteziană a fost amenajată sub forma unei piramide întrucât aceasta este „o grădină a viitorului”.

„Aşa ni sa spus, că este unică, noi am gândit-o aşa datorită faptului că am vrut ca această grădină să fie o grădină a viitorului, deoarece sunt vieţuitoare care nu cresc într-o zi, ca Făt-Frumos. Trebuie să aşteptăm. Am plecat de la efectul de piramidă care se întâlneşte în natură. Şi clădirea centrală va fi tot sub formă de piramidă, de sticlă”, a declarat corespundentului MEDIAFAX, Emilia Iancu, directorul Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova.

Fântâna arteziană a fost construită în 4 luni, este realizată din inox, cu o înălţime de 7 metri iar în prezent a fost pornită pentru probe. Costurile lucrării s-au ridicat la aproximativ 45.000 de euro.

„E drept, costă. Şi ea a costat în jur de 2 miliarde de lei vechi. Are 7 metri înălţime. Este ceva atractiv. Am dat-o în folosinţă tocmai ca oamenii să înţeleagă că o grădină botanică se formează în timp, că ea este o carte“, a precizat Iancu.

Iancu a mai spus că urmează instalarea unor proiectoare care să realizeze jocuri de lumini foarte interesante.

„În jurul acestei fântâni se află grădinile specific Europei: grădinile engleză, italiană, avem şi un alpinarium, un mic heleşteu. În jurul ei o să aranjăm un spaţiu neutru, cu pietricele care să o scoată în evidenţă, şi să nu fie noroi”, a mai declarat Emilia Iancu.

La rândul său, inginerul Grădinii Botanice a spus că nu a mai văzut un astfel de proiect.

„Construcţia a durat 4 luni şi acum suntem bucuroşi că o avem în stare de funcţionare. Facem probe, având în vedere că s-au terminat lucrările în perioada anotimpului friguros. Este o construcţie deosebită, are formă de piramidă, sunt ţevi din oţel inoxidabil care au fost sudate şi sunt nişte duze ascunse, prin care curge apa. Proiectul este deosebit ca şi design, nu am am mai văzut, este un volum mare de apă, apa provine din reţeaua noastră”, a declarat Mihai Pârvu, inginerul Grădinii Botanice.

Potrivit acestuia, în scurt timp vor fi montate şi proiectoare.

La Grădina Botanică vor începe în scurt timp şi lucrările pentru construirea unei sere. Urmează apoi ridicarea clădirii centrale, tot în formă de piramidă şi un amfiteatru.

Grădina Botanică de la Bucov a fost deschisă acum doi ani şi se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare, iar anul trecut, aici au fost înregistraţi peste 5.000 de vizitatori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici