Farmaciile care nu au timp de două zile medicamente compensate vor fi închise

Farmaciile din care lipsesc timp de două zile medicamente din programele naţionale şi pentru care respectivele unităţi s-au angajat prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate să le asigure permanent vor fi închise, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

2 afișări
Imaginea articolului Farmaciile care nu au timp de două zile medicamente compensate vor fi închise

Farmaciile care nu au timp de două zile medicamente compensate vor fi închise

"Dacă nu au medicamente două zile, vor fi închise, asta este legea. Am extins controlul (în farmacii, la nivel naţional - n.r.) ca să ne convingem toţi că este numai o părere, că este numai o bombă de presă făcută de unii sau de alţii că este criză a medicamentelor. Am făcut controlul ca să dovedim acest lucru şi o vom dovedi. Şi sper să-i descurajez pe cei care vor plăti sau se lasă plătiţi să lanseze asemenea titluri şi să sperie populaţia. Cu date concrete, cu date reale", a adăugat demnitarul.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în baza contractului dintre farmacist şi Casa de Asigurări de Sănătate, în cazul în care un bolnav solicită un medicament din programul naţional, iar acesta lipseşte, farmacistul are obligaţia să-l aducă în unitate în cel mult 48 de ore, altfel autorităţile îi pot rezilia contractul.

"Cei care au contract cu Casa pentru medicamentele din programele naţionale au obligaţia ca în 48 de ore să aducă medicamentul, altfel Casa poate să-i rezilieze contractul. Vrea să lucreze în sistemul de medicamente compensate, atunci respectă legea. Dacă nu vrea să lucreze, nu mai lucrează cu Casa, nu mai ia bani publici şi vinde medicamente la liber, şi să fie sănătos. Fiecare pe banii lui face ce doreşte, dar trebuie să respecte legea în acelaşi timp. Adică am fost mult prea îngăduitori până acum şi nu vrem să mai fim", a mai spus ministrul.

Declaraţia lui Eugen Nicolăescu a venit ca reacţie a afirmaţiilor unor angajaţi ai farmaciei Remedio (B-dul Iuliu Maniu) Bucureşti - prima unitate controlată de autorităţile sanitare din Bucureşti în cadrul acţiunii declanşate, luni, de ministrul Sănătăţii - potrivit cărora din unitate lipsesc anumite medicamente pentru tratamentul post-transplant şi pentru boli psihice.

Ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au semnat, luni, ordinul comun pentru aprobarea acţiunii de control privind activitatea desfăşurată de distribuitorii de medicamente en-gros şi farmacii, verificările având loc în perioada 11-15 februarie.

Controlul va fi efectuat de comisii mixte formate din reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate şi Inspecţiei Sanitare de Stat, judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi reprezentanţi ai unităţilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale a Medicamentului, pe domeniul de competenţă al fiecărei autoritaţi şi instituţii implicate în această acţiune.

Raportul acţiunii de control, conţinând concluziile finale, va fi realizat la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiul Bucureşti de către comisiile mixte şi va transmis până în 20 februarie ministrului Sănătăţii Publice şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici