FBI, dezvăluire şocantă: în 1983, am dejucat asasinarea Reginei Elisabeta

Noile documente ale Biroului Federal de Investigaţii arată că, în urmă cu 40 de ani, în California, o tentativă asupra fostei suverane britanice a fost împiedicată din pură întâmplare.

363 afișări
Imaginea articolului FBI, dezvăluire şocantă: în 1983, am dejucat asasinarea Reginei Elisabeta

FBI, dezvăluire şocantă: în 1983, am dejucat asasinarea Reginei Elisabeta

În 1983, în timpul unei vizite a fostei Regine în Statele Unite, FBI-ul a reuşit să zădărnicească tentativa de asasinare a suveranei.

Dezvăluirea şocantă reiese dintr-o serie de documente noi desecretizate de Biroul Federal de Investigaţii referitoare la călătoriile monarhului în Statele Unite.

Un dosar bine ascuns până acum arată că exista o ameninţare concretă la adresa unui ofiţer de poliţie din San Francisco. Acesta, care frecventa un pub irlandez, i-a avertizat pe agenţii federali despre ceea ce i-a spus un bărbat pe care l-a întâlnit în club, anume că vrea să se răzbune pentru moartea fiicei sale, „ucisă în Irlanda de Nord de un glonţ de cauciuc”.

Conversaţia datează din 4 februarie 1983, cu aproximativ o lună înainte ca Regina Elisabeta a II-a şi soţul ei, Prinţul Philip, să viziteze California. „A vrut să facă rău Reginei Elisabeta şi ar fi făcut-o scăpând ceva de pe podul Golden Gate pe iahtul regal Britannia, când acesta trecea de dedesubt. Ca alternativă, el ar fi încercat să o omoare pe Regină în timpul vizitei ei la Parcul Naţional Yosemite”.

Serviciile secrete au decis atunci să „închidă pasarelele de pe pod în momentul trecerii iahtului”, dar nu este clar ce măsuri au fost luate în Yosemite, însă vizita la cel obiectiv a decurs conform planului.

Nu a fost singura dată când Regina Elisabeta a fost ţinta unui atac eşuat. Pe 13 iunie 1981, un bărbat, ascuns în mulţime, a tras în suverana care conducea procesiunea Trooping the Color. Marcus Sarjeant, atacatorul, a tras şase focuri. Arma a fost un starter, unul dintre cele folosite în competiţiile de atletism.

Bărbatul spune că a vrut să devină celebru, precum Marc Chapman, asasinul lui John Lennon. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici