Fenomenul care ameninţă sănătatea oamenilor mai mult decât fumatul şi decât alcoolul

Un raport arată că poluarea ameninţă mai mult sănătatea publică globală decât fumatul şi decât alcoolul.

3871 afișări
Imaginea articolului Fenomenul care ameninţă sănătatea oamenilor mai mult decât fumatul şi decât alcoolul

Fenomenul care ameninţă sănătatea oamenilor mai mult decât fumatul şi alcoolul

Datele de la Universitatea din Chicago Energy Policy Institute (EPIC) raportează despre calitatea aerului la nivel global.

Poluarea aerului prezintă un risc mai mare pentru sănătatea globală decât fumatul sau consumul de alcool, iar acest pericol este şi mai grav în unele zone ale lumii, cum ar fi Asia şi în Africa.

Acest lucru a fost dezvăluit de un raport al Institutului de Politică Energetică al Universităţii din Chicago (EPIC) privind calitatea aerului la nivel global, conform căruia poluarea cu praf fin - emis de autovehicule, industrii şi incendii - reprezintă „cea mai mare ameninţare externă sănătăţii publice” la nivel mondial.

News Dehli, cea mai poluată megalopolă din lume

În ciuda acestui fapt, fondurile alocate pentru combaterea poluării aerului reprezintă doar o fracţiune din cele alocate, de exemplu, bolilor infecţioase, subliniază raportul. Poluarea cu particule fine creşte riscul de boli pulmonare şi cardiace, accident vascular cerebral şi cancer.

EPIC estimează că, dacă pragul OMS de expunere la particule fine ar fi întotdeauna respectat, speranţa de viaţă globală ar creşte cu 2,3 ​​ani, pe baza datelor colectate în 2021. În comparaţie, consumul de tutun reduce speranţa de viaţă globală cu o medie de 2,2 ani, iar malnutriţia maternă - cu 1,6 ani.

În Asia de Sud, regiunea lumii cea mai afectată de poluarea aerului, efectele asupra sănătăţii publice sunt foarte pronunţate. Conform estimărilor EPIC, locuitorii din Bangladesh - unde nivelul mediu de expunere la particule fine este estimat la 74 µg/m3 - ar putea câştiga 6,8 ani de speranţă de viaţă dacă pragul de poluare ar fi coborât la 5 µg/m3, nivelul recomandat de OMS. Capitala Indiei, New Delhi, este „cea mai poluată megalopolă din lume”, cu un nivel mediu anual de 126,5 µg/m3.

China, pe de altă parte, „a făcut progrese semnificative în combaterea poluării aerului”, care a început în 2014, a declarat pentru AFP Christa Hasenkopf, directorul programelor de calitate a aerului la EPIC.

Poluarea medie a aerului din ţară a scăzut cu 42,3% între 2013 şi 2021, dar rămâne de şase ori mai mare decât pragul recomandat de OMS. Dacă aceste progrese vor continua în timp, se aşteaptă ca populaţia Chinei să câştige în medie 2,2 ani de speranţă de viaţă, potrivit EPIC.

Combatearea poluării nu primeşte bani suficienţi

În ansamblu, însă, regiunile lumii cele mai expuse poluării aerului sunt cele care primesc cele mai puţine resurse pentru a combate acest risc, notează raportul. „Există o discrepanţă uriaşă între locul în care aerul este cel mai poluat şi locul în care sunt utilizate cele mai multe resurse la nivel colectiv şi global pentru a rezolva această problemă”, explică Christa Hasenkopf.

Deşi există mecanisme internaţionale de combatere a HIV, malariei şi tuberculozei, cum ar fi Fondul Global, care cheltuieşte 4 miliarde de dolari pe an pentru combaterea acestor boli, nu există un echivalent pentru poluarea aerului.

„Totuşi, poluarea aerului reduce speranţa medie de viaţă a unei persoane în RDC (Republica Democratică Congo) şi Camerun mai mult decât HIV, malaria şi alte boli”, subliniază raportul.

În Statele Unite, programul federal Clean Air Act a contribuit la reducerea poluării aerului cu 64,9% din 1970, crescând speranţa medie de viaţă a americanilor cu 1,4 ani.

În Europa, îmbunătăţirea calităţii aerului din ultimele decenii a urmat aceeaşi tendinţă ca şi în Statele Unite, dar există încă discrepanţe mari între estul şi vestul continentului. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici