Fiecare român consumă aproape 60 litri de băuturi carbogazoase

Consumul de băuturi carbogazoase din România s-a plasat anul trecut la circa 58 de litri pe locuitor, potrivit estimărilor Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC), de peste două ori mai mult faţă de media ţărilor emergente din regiune, dar aproape de media pieţelor dezvoltate.

116 afișări
Imaginea articolului Fiecare român consumă aproape 60 litri de băuturi carbogazoase

Fiecare român consumă aproape 60 litri de băuturi carbogazoase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consumul per capita din România este cu mult mai ridicat decât cel din Ucraina (30,19 litri) sau Rusia (33 litri), însă cu mult mai mic decât în Bulgaria (105,28 litri pe locuitor în 2009), Slovacia (87,35 litri) sau Cehia (122,83 litri), potrivit datelor prezentate într-un raport al companiei.

Media pieţelor emergente din portofoliul Coca-Cola HBC (România, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Serbia şi Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Belarus, Macedonia, Armenia, Moldova şi Nigeria) s-a plasat în 2009 la 27 litri pe locuitor.

Consumul este estimat la 27,2 litri per capita în Republica Moldova, în timp ce în Ungaria s-au consumat 60,6 litri pe locuitor. Polonia, cea mai mare economie din blocul ţărilor foste comuniste care au aderat la UE, a avut anul trecut un consum estimat de băuturi carbogazoase de 61,6 litri pe locuitor.

În statele în curs de dezvoltare unde operează compania (Polonia, Ungaria, Cehia, Croaţia, Slovacia, Lituania, Letonia, Slovenia şi Estonia), consumul mediu pentru 2009 este estimat la 67,9 litri pe locuitor.

Totodată, pe pieţele dezvoltate (Italia, Grecia, Elveţia, Austria, Irlanda, Cipru), volumul de băuturi carbogazoase consumat anul trecut de fiecare persoană este estimat la 59,5 litri.

În Grecia, piaţa autohtonă a companei, Coca-Cola HBC estimează pentru 2009 un consum total de 58,6 litri per capita, în timp ce, în Austria, volumul este plasat la 106,9 litri pe locuitor, puţin mai mult decât în Irlanda.

Potrivit companiei, Coca-Cola, inclusiv Dorna Apemin, este cel mai mare producător de băuturi carbogazoase din România, cu o cotă de piaţă de 49,1% din consumul total de anul trecut, în uşoară scădere faţă de nivelul de 51,3% din 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici