Fifor: Nu am spus să treacă 112 la MAI. Vom avea în acelaşi loc 112, SMURD-ul, pompierii şi Poliţia/ Operatorul STS care i-a răspuns Alexandrei avea trei apeluri în aşteptare

Ministrul Internelor, Mihai Fifor, a anunţat, joi, că nu vrea trecerea 112 la MAI, ci integrarea dispecerizării, menţionând că în Bucureşti va fi implementat până pe 8 august acest sistem, în care operatorul STS, reprezentantul Ambulanţei, al SMURD-ului şi poliţistul să fie fizic în acelaşi centru.

5318 afișări
Imaginea articolului Fifor: Nu am spus să treacă 112 la MAI. Vom avea în acelaşi loc 112, SMURD-ul, pompierii şi Poliţia/ Operatorul STS care i-a răspuns Alexandrei avea trei apeluri în aşteptare

Fifor: Nu am spus să treacă 112 la MAI. Vom avea în acelaşi loc 112, SMURD-ul, pompierii şi Poliţia

Ministrul interimar al Afacerilor Interne a precizat că primul oraş unde va fi implementat acest sistem va fi Capitala, termenul limită fiind de 8 august.

"Eu nu am spus că să treacă 112 la MAI, eu am spus altceva şi repet. Am vorbit despre integrarea dispecerizării, chiar în dimineaţa asta am avut o discuţie destul de îndelungată cu Raed Arafat, am dat deja dispoziţiile necesare, se va emite un ordin care se va face...Pentru Bucureşti, pentru că începem cu Bucureştiul cu această integrare, vom avea pe acleaşi loc 112, vom avea Ambulanţa, SMURD-ul, pompierii şi ce lipsea din această arhitectură, lipsea Poliţia. Cum, de ce nu s-a reuşit această integrare până în momentul de faţă nu vreau să comentez, cert este prin ordinul meu, lucrul acesta se va petrece până pe data de 8 august, adică va veni şi Poliţia alături de structurile de care vorbeam, pentru a elimina orice fel de întârziere, orice fel de reacţie întârziată", a declarat Mihai Fifor, la sediul MAI.

Ministrul a exemplificat şi cum va funcţiona noul sistem integrat. "Un om care sună la 112 face primul contact cu operatorul STS, care în 10-20-30 de secunde, face o redirecţionare de speţă apărută, către Poliţie, Ambulanţă, instituţia abilitată să aibă prima intervenţie", a spus Fifor.

Mihai Fifor a precizat că operatorul STS care i-a răspuns Alexandrei avea la momentul respectiv trei apeluri în aşteptare, dintre care unul privind un caz de violenţă domestică, în care existau indicii că s-ar fi putut comite crimă.

"Acolo a fost o problemă a faptului că nu erau pe un loc, a durat până s-a făcut legătura cu dispecerul de la poliţie, dispecerul de la poliţie era unul singur, asta era o altă problemă, avea trei apeluri simultane, a răspuns Alexandrei, a stat de vorbă, am văzut cu toţii în ce manieră a stat de vorbă, timp în care erau alte două apeluri în aşteptare, unul dintre ele cu violenţă domestică, dar violenţă domestică unde avea indicii că se poate petrece o crimă. Dacă erau cu toţii pe un loc poate că dispecerul de la Poliţie anunţa în timp util intervenţia şi nu aveam această sincopă. Vreau să fie pe un loc şi STS şi dispecerii de la celelalte servicii, pentru a câştiga timp fizic. În acelaşi loc. Asta înseamnă integrarea dispecerizării. Asta se va întâmpla în Bucureşti, am spus că vom începe în Bucureşti până pe data de 8 august se va petrece acest lucru", a conchis Fifor.

Fifor: S-a sunat la jandarmi în virtutea unei relaţii de prietenie,omul a spus

Ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor, a declarat, joi, că a solicitat lămuriri despre cum a fost cerut ajutorul jandarmilor la Caracal, precizând că i s-a spus că s-a acţionat "în virtutea unei relaţii de prietenie", catalogând atitudinea drept una neprofesionistă.

"Am făcut aseară (miercuri seară -n.r.) o discuţie cu împuternicitul la jandarmi, mi-a explicat despre ce a fost vorba, am înţeles că s-a sunat în virtutea unei relaţii de prietenie către cei de la Craiova şi omul acela a spus <<domnule, nu mă mai suna pe mine pentru că eu nu mai lucrez unde ştiai tu că lucrez, sună la colegii de la Olt>>, cum e firesc, dacă ai nevoie de sprijinul jandarmilor. S-a clarificat chestiunea aceasta, s-a sunat la jandarmi la Olt şi a fost sprijin. Categoric, nu e o manieră profesionistă de lucru. Nu pţi să stai să cauţi în telefon în agendă, să vezi şi hai să îl suni eu pe cutare, că îl cunosc şi trimite-mi şi mie 10 jandarmi", a declarart Mihai Fifor.

Detaliile despre ajutorul cerut de Poliţie jandarmilor ar apărea în raportul Ministerului Afacerilor Interne despre acest caz, prezentat în CSAT, raport care nu a fost făcut însă public de MAI, până la ora transmiterii ştirii.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne a anunţat că o să aibă în decursul zilei de joi şi o discuţie cu comandantul jandarmilor, pentru a vedea exact cum au decurs lucrurile.

Taguri:
mihai fifor,
112,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici