Fifor revine cu o precizare despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România. Care este probabilitatea ca acesta să fie reintrodus

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, la Craiova, că reluarea stagiului militar obligatoriu nu s-a discutat în Guvern sau la nivel politic şi este puţin probabil să se întâmple în acest moment, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3703 afișări
Imaginea articolului Fifor revine cu o precizare despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România. Care este probabilitatea ca acesta să fie reintrodus

Fifor revine cu o precizare despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România şi spune care este probabilitatea ca măsura să fie luată

Ministrul Fifor a încercat să explice, la Craiova, afirmaţiile făcute anterior cu privire la faptul că stagiul militar obligatoriu este suspendat în România şi nu anulat.

„Am văzut că s-a rulat foarte mult această informaţie referitoare la stagiul militar, pe parcursul zilei de ieri (marţi – n.r.). Unii au înţeles-o exact cum am declarat, alţii au dorit să dea nişte tuşe la declaraţia mea, dându-i o altă tentă. Haideţi să explicăm cât se poate de clar. Este puţin probabil să discutăm despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România, în acest moment, din varii motive. Ieri (marţi – n.r.) am spus faptul că stagiul militar obligatoriu nu este anulat, ci doar suspendat. Aceasta este legea şi aici ne aflăm. Aşa cum am spus, nu ne gândim la reluarea stagiului militar obligatoriu, nu facem asta, în guvern nu s-a discutat, nu s-a discutat la nivel politic nicăieri“, a declarat Mihai Fifor.

Cu toate acestea, ministrul Apărării a ţinut să reamintească faptul că mai multe ţări membre NATO au luat hotărârea reintroducerii stagiului militar obligatoriu.

„Este normal ca atunci când discuţi de ideea de a crea o bază pentru Armata României să abordezi şi astfel de subiecte, cu atât mai mult cu cât în context, în jurul nostru, sunt state care au reluat serviciul militar obligatoriu. Cel mai recent exemplu este cel al Suediei, care tocmai a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Dar, revin şi subliniez: nu s-a discutat la nivelul guvernului, la nivel politic, nu ne-am propus să reluăm stagiul militar obligatoriu“, a mai spus Fifor.

În schimb, Ministerul Apărării Naţionale are în plan să reformeze Programul rezervistului voluntar astfel încât să poată furniza personal Armatei României.

„Dimpotrivă, am spus, continuăm programul rezervistului voluntar, ne gândim la modificarea legii, ne gândim la a găsi soluţii pentru ca acest program să fie unul mult mai atractiv decât a fost până acum, astfel încât să devină cu adevărat de succes. Nu suntem fericiţi că nu am reuşit din prima, sunt lucru pe care le reglăm şi sperăm ca acest program să fie unul care să furnizeze personal Armatei Române. Modificările sunt în primul rând financiare, iar pe de altă parte să vedem cum putem să facem mai atractiv. Este evident că nu se va înghesui nimeni niciodată să devină rezervist voluntar, dacă nu există şi nişte stimulente de natură financiară, care cu adevărat să facă să merite lucrul acesta. Este un sistem pe care îl gândim pentru a putea să creştem atractivitatea ideii de a veni în armată“, a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici