"Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria": Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea tâlhăriilor

Poliţia Română a demarat, joi, o campanie pentru prevenirea tâlhăriilor, după ce datele statistice ale ultimilor şase ani au demonstrat că majoritatea faptelor de acest gen se produc pe timpul verii, când victimele sunt îmbrăcate subţire şi îşi lasă bijuteriile la vedere.

599 afișări
Imaginea articolului "Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria": Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea tâlhăriilor

"Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria": Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea tâlhăriilor (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Campania, intitulată "Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria", a fost lansată, în Piaţa Universităţii din Capitală, de directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Română, comisarul şef Constantin Stroescu, şeful Serviciului Infracţiuni Contra Patrimoniului din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, şi Liviu Ţurcanu, director de creaţie al companiei de comunicare Mercury360.

Potrivit comisarului şef Stroescu, datele statistice arată că cele mai multe tâlhării prin smulgerea de obiecte au loc în lunile iunie, iulie şi august.

Conform cifrelor deţinute de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în perioada 2006 - 2012, la nivel naţional, pe timpul verii s-au înregistrat aproape 700 de fapte de acest gen în timp ce iarna, primăvara şi toamna, media acestora scade cu aproximativ 100 de incidente.

Comisarul şef Stroescu a explicat că tâlhăriile prin smulgere reprezintă jumătate din numărul total al tâlhăriilor, iar victimele sunt, în cele mai multe cazuri, femeile şi copiii.

"De cele mai multe ori, infractorii smulg victimelor bijuteriile, poşetele şi telefoanele mobile, după ce le atacă pe stradă ori la urcarea sau coborârea din mijloacele de transport în comun. Pentru a nu deveni victimele tâlharilor, femeile nu trebie să poarte la vedere bijuterii cum sunt, de pildă, lănţişoarele din aur şi să evite să circule neînsoţite pe străzi pustii şi slab luminate sau să se urce în lift cu persoane pe care nu le cunosc", a explicat Stroescu.

Şeful Serviciului Infracţiuni Contra Patrimoniului, comisarul şef Aurel Călin, a explicat că, de cele mai mlte ori, tâlharii care se pretează la astfel de fapte sunt de obicei bărbaţi tineri, care nu au împlinit încă 25 de ani, mulţi dintre ei fiind chiar minori. Majoritatea au cel mult opt clase şi nu au serviciu. Aceştia "lucrează", de obicei, singuri şi jefuiesc persoane pe care nu le cunosc.

Potrivit lui Călin, tâlharii atacă rapid, din spate, după care se amestecă în mulţime şi îşi pierd urma. Atunci când atacă într-o staţie de transport în comun, infractorii îşi studiază victimele cu atenţie şi le atacă exact în momentul în care acestea se urcă în mijloacele de trasport.

Judiciaristul a menţionat că aproximativ jumătate din tâlhăriile prin smulgere de obiecte sunt rezolvate de către poliţişti, iar bijuteriile şi telefoanele mobile sunt, de multe ori, recuperate din casele de ament sau de la diverşi cumpărători, amatori de chilipiruri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici