Firea: Fetele şi femeile rome sunt discriminate, puţin consiliate şi de multe ori nebăgate în seamă

Fetele şi femeile rome sunt discriminate, prea puţin consiliate şi de multe ori nebăgate în seamă, susţine Gabriela Firea, ministrul Familiei. Ea arată că multe dintre femei ajung să nască acasă, ceea ce pune în pericol viaţa copilului şi a mamei.

180 afișări
Imaginea articolului Firea: Fetele şi femeile rome sunt discriminate, puţin consiliate şi de multe ori nebăgate în seamă

Firea: Fetele şi femeile rome sunt discriminate, puţin consiliate şi de multe ori nebăgate în seamă

„Naşterea acasă pune în pericol viaţa copilului şi a mamei. Vă rog să mergeţi la spitale şi să aduceţi în siguranţă copiii pe lume. Prea multe femei au murit sau au ajuns în situaţii critice pentru că nu au mers la maternitate”, susţine Gabriela Firea, după participarea la dezbaterea „Accesul fetelor şi femeilor rome la servicii de protecţie socială, sănătate reproductivă şi sexuală: realităţi din comunităţi, provocări şi perspective”, organizată de E-Romnja, Asociaţia pentru promovarea drepturilor femeilor rome.

Ministrul Familiei arată că un copil poate veni pe lume în siguranţă doar în prezenţa unei echipe medicale şi într-un spital.

„Realitatea prin care trec fetele şi femeile rome este, trebuie să o spunem clar, nedreaptă. Sunt discriminate, prea puţin consiliate şi de multe ori nebăgate în seamă. În comunitatea romă sunt multe mame adolescente, fete cărora viitorul le este închis de cele mai multe ori. Dar şi femei care ajung să nască acasă, punându-şi viaţa în pericol din cauză că nu sunt luate în serios sau că nu ştiu că trebuie să meargă la controale. Susţin că un copil poate veni pe lume în siguranţă doar în prezenţa unei echipe medicale şi într-un spital”, spune Firea.

Conform acesteia, în România trebuie schimbate multe prejudecăţi pentru a reduce statisticile care spun că natalitatea la fetele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene.

„Proiectele incluse în pachetul legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor, lucrat la Ministerul Familiei, sunt destinate, desigur, şi femeilor sau copiilor din comunităţile rome. Cu ajutorul voucherului în valoare de 2.500 de lei tinerele însărcinate vor putea beneficia de tratamente şi consultaţii pe timpul sarcinii. De asemenea, familiile cu copii mici şi venituri reduse, dar care nu au prins locuri la creşele şi grădiniţele de stat, vor putea beneficia de un sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru a plăti aceste servicii. Consider cu tărie că orice femeie trebuie să poată decide pentru sine, pe deplin informată cu privire la sănătatea sa, în ce priveşte subiectul delicat al avortului. Îmi menţin opinia şi voi sprijini orice demers prin care femeile vor avea acces la astfel de servicii de sănătate. De asemenea, susţin proiectul legislativ prin care vârsta minimă privind consimţământul sexual va creşte de la 14 la 16 ani”, a adăugat ministrul Familiei.

Ea a făcut şi precizări cu privire la Legea Prevenirii separării copilului de familie: „Prin acest proiect, ajutăm copiii din familiile sărace. Nu luăm aceşti copii cu forţa şi sprijinim familiile să-i aibă aproape. Vreau să liniştesc unele comunităţi rome, unde liderii au fost manipulaţi şi aceste ştiri false au băgat spaima în populaţie. Nu va lua nimeni cu forţa niciun copil!”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici