Firme amendate pentru că şi-au stresat angajaţii

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj au dat, în urma unor controale, amenzi de 40.000 de lei unor firme ce nu au respectat dispoziţiile şi prevederile privind munca suplimentară şi repausul săptămânal, astfel că angajaţii lucrează în condiţii de stres şi sunt suprasolicitaţi.

128 afișări
Imaginea articolului Firme amendate pentru că şi-au stresat angajaţii

Firme amendate pentru că şi-au stresat angajaţii (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul coordonator al ITM Cluj, Emilian Roşca, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că au fost verificate, la sfârşitul lunii martie, 56 de societăţi comerciale cu peste 3.000 de angajaţi, cu obiecte de activitate precum editarea produselor software, servicii în tehnologia informaţiilor, intermedieri financiare, activităţi de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal.

"Au fost aplicate, în total, amenzi de 40.000 de lei, pentru muncă la negru, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neînfiinţarea registrului şi/sau netransmiterea acestuia în formă electronică la ITM în termenele şi forma prevăzute de lege. De asemenea, s-a sancţionat nerespectarea termenelor pentru reactualizarea controlului medical periodic, pentru faptul că nu exista o evaluare a riscurilor, lipsea controlul medical la angajare, fişele individuale de sănătate şi securitate în muncă erau incomplete, iar activitatea Comitetelor de Sănătate şi Securitate în Muncă era incompletă şi ineficientă", a precizat Roşca.

Potrivit acestuia, controlul a vizat respectarea prevederilor legale privind munca suplimentară şi "asigurarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos în companiile naţionale şi multinaţionale de consultanţă, IT , audit", activităţi care au "un anumit specific legat de volumul de muncă, de stresul şi consumul nervos al angajaţilor".

Şeful ITM Cluj a subliniat că s-au verificat durata timpului de muncă, munca suplimentară, munca de noapte, pauza de masă şi repausul zilnic, concediul de odihnă anual, repausul săptămânal, realizarea evaluării riscurilor pentru sănătatea şi securitatea în muncă, asigurarea unei supravegheri medicale adecvate.

"Analiza rezultatelor activităţii de control desfăşurate pe problematica de relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă în domeniile amintite a evidenţiat existenţa unor neconformităţi, unele dintre ele aduse la cunoştinţă şi prin sesizările adresate Inspecţiei Muncii. Lipsa normării acestor activităţi poate conduce la încărcarea angajaţilor cu un volum de muncă mult peste posibilităţile psihice de recuperare, astfel că aceştia sunt expuşi surmenajului şi altor afecţiuni medicale şi, uneori, decesului", a menţionat Roşca.

El a adăugat că s-a constatat că, în activitatea de contabilitate, de exemplu, normarea muncii este "inexistentă" şi se observă tendinţa efectuării muncii suplimentare mult peste limitele admise de dispoziţiile Codului Muncii.

Emilian Roşca a menţionat că, în urma controlului, se pot trage mai multe concluzii, printre care aceea că unităţile verificate "au un număr mare de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de stres, angajatorii nu au asigurat verificarea periodică a stării de sănătate a lucrătorilor, iar lipsa unei supravegheri de sănătate specifice acestor domenii de activitate prezintă riscul de a nu se putea descoperi şi stopa la timp munca efectuată până la epuizare şi chiar la deces".

Totodată, s-a constatat că o parte din firmele controlate "nu au instrucţiuni proprii de sănătate şi securitate în muncă, prejudiciind lucrătorii, nu se asigură o protecţie reală împotriva suprasolicitării, angajatorii nu au realizat evaluarea riscurilor expunerii nervoase şi fizice a lucrătorilor la supraefortul activităţilor, programul de lucru normal de opt ore pe zi nu este respectat şi se efectuează numeroase ore suplimentare, care au ca şi consecinţă suprasolicitarea lucrătorilor".

"Angajatorii nu respectă nici dispoziţiile cu privire la acordarea repausului săptămânal", a spus directorul coordonator al ITM Cluj.

El a precizat că acţiunea de control a avut loc "ca urmare a cazului de la Compania Ipsos Interactive Services SRL Bucureşti", unde o angajată ar fi murit din cauza epuizării şi a suprasolicitării la locul de muncă.

"Conştientizarea pericolelor din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă pentru angajaţi se face prin luarea măsurilor de prevenţie necesare, începând cu supravegherea sănătăţii şi finalizând cu întocmirea documentaţiei care stă la baza respectării normelor de protecţie. A fost o campanie de prevenţie, pentru a nu se înregistra şi la Cluj cazuri similare celui de la firma Ipsos Interactive Services SRL Bucureşti", a spus Roşca.

El a precizat că la firmele controlate s-au dispus măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Ramona Cîciu, care lucra ca programator la firma menţionată, a murit la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), unde fusese internată, în 9 martie, în comă profundă, după ce i s-a făcut rău la serviciu. În cazul femeii au fost deschise anchete de către inspectorii de muncă, de procurorii Parchetului Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti şi de firma la care ea lucra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici