Fişa bebeluşului mort la naştere, completată greşit din cauza emoţiilor

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Focşani susţine că medicul Ioan Plăcintă, care a asistat-o la naştere pe femeia ce acuză că i-a fost schimbat copilul, a completat greşit fişa bebeluşului din cauză că era emoţionat.

1073 afișări
Imaginea articolului Fişa bebeluşului mort la naştere, completată greşit din cauza emoţiilor

Fişa bebeluşului mort la naştere, completată greşit din cauza emoţiilor (Imagine: picasaweb.google.com)

Doina Carteleanu, director medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sfîntul Pantelimon" Focşani, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că greşeala doctorului ginecolog Ioan Plăcintă a fost cauzată de emoţii.

"Pe 24 iunie, la 14.50, nu s-a înregistrat nici o naştere naturală decât cea a doamnei Năstase, aşa că este exclus să se fi schimbat vreun copil. După 40 de săptămâni de sarcină, femeia a născut un copil de sex masculin, de 3.600 grame, care a decedat în urma asfixierii, prin înfăşurarea cordonului ombilical în jurul gâtului. La naşterea copilului a fost solicitat şi doctorul Bobia, pentru a încerca resuscitarea copilului, fără succes însă. Asistenţii pot confirma că sexul fătului a fost masculin. Alterarea stării de sănătate a fătului a fost constatată înainte de naştere, de aceea s-a recurs la provocarea naşterii", a spus Doina Carteleanu.

Ea mai susţine că în 24 iunie au mai fost înregistrate două naşteri, ambele prin cezariană, în sala de operaţii, şi nu în cea de naşteri, astfel că este exclus ca bebeluşul să fi fost schimbat cu un altul.

"În data de 27, pe biletul de ieşire din spital a femeii, doctorul Plăcintă, emoţionat că femeia a născut un copil mort, mai ales că a monitorizat femeia pe tot parcursul naşterii şi că tot cu el s-a născut şi primul copil al femeii, a notat greşit sexul copilului. Doctorul Plăcintă şi-a asumat întreaga responsabilitate. Din toate documentele reiese naşterea unui făt de sex masculin. Aşteptăm rezultatele de la Institutul «Mina Minovici» pentru a se rezolva această încurcătură", a mai spus doctorul Doina Carteleanu.

Soţii Corina şi Sorin Năstasă nu cred însă în explicaţiile medicilor şi spun că adevărul ieşi la iveală după aflarea rezultatului ADN de la Bucureşti.

"Ceva e cusut cu aţă albă. Nimeni nu ne spune nimic referitor la anchetă, dar noi aşteptăm rezultatele testului ADN de la Bucureşti pentru a vedea ce şi cum. Doamna doctor la care am făcut ecografia ne-a spus că, în proporţie de 70 la sută, copilul este fetiţă, iar la naştere a fost băiat. Nu s-a văzut la ecografii că ar fi ceva în neregulă cu fătul. La naştere, însă, ni s-a comunicat că a murit din cauza faptului că a avut cordonul înfăşurat în jurul gâtului. Noi vrem să ne îngropăm copilul, dar nu ştim dacă cel de la morgă este al nostru. Ne luptăm cu morile de vânt. Toţi se acoperă între ei", a declarat Sorin Năstase, tatăl copilului.

Poliţia, care a fost sesizată în acest caz de către familia copilului, şi-a declinat competenţa către Parchet.

"Dosarul a fost trimis la Parchetul Vrancea pentru număr unic, urmând ca apoi să fie demarate cercetările de rigoare“, a declarat, miercuri, comisarul-şef Mariana Apostol, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vrancea.

Soţii Corina şi Sorin Năstasă au sesizat Colegiul Medicilor şi Poliţia, reclamând că aşteptau să aibă o fetiţă sănătoasă, conform ecografiilor şi datelor din fişa de internare a femeii, dar au aflat mai întâi că tânăra ar fi născut o fetiţă moartă, după care li s-a spus că de fapt ar fi născut un băiat mort.

Corina Năstasă a precizat că s-a internat în maternitatea Spitalului Judeţean "Sfîntul Pantelimon" din Focşani, unde a fost preluată de medicul ginecolog Ioan Plăcintă, care a asistat-o la naştere şi care i-a spus că a născut o fetiţă moartă. Lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată în momentul în care Sorin Năstasă a aflat de la ofiţerii Stării civile, unde a fost înregistrat decesul, că fetiţa pe care Corina a născut-o era de fapt băiat.

"După ce, timp de cinci zile, în toate actele soţiei figura că a născut o fetiţă, decedată la naştere, eu aveam să aflu altceva. Am mers la Starea Civilă pentru a lua certificatul de naştere, aşa cum se procedează. Acolo, însă, când i-am spus ofiţerului că bebeluşul decedat era fetiţă, imediat s-a sunat la spital. De la maternitate i s-a spus că, de fapt, soţia a născut un băiat", a spus Sorin Năstasă.

El mai afirmă că acelaşi doctor Plăcintă i-a dat o altă fişă, pe care era scria că fătul a fost de sex masculin.

Cei doi părinţi mai susţin că apar mari diferenţe între datele trecute în fişa copilului la naştere şi cele aflate de la morga spitalului. Pe fişa de externare era trecută naşterea unei fetiţe de 3.600 grame, iar mamei i s-a spus că aceasta a avut o înălţime de 47 centimetri. La morgă, băieţelul decedat avea o greutate 3.400 grame şi o înălţime de 55 de centimetri.

Doctorul Ioan Plăcintă a susţinut, marţi, că nu este vorba de o culpă medicală şi că este vorba de "o scăpare de moment" a asistentelor, care au completat greşit fişa de externare.

"Încurcătura a fost doar în fişa de externare. Familia spera să fie fată pentru că la ecografie aşa a reieşit. Nici o ecografie nu este sigură 100%. În cazul familiei Năstasă, bebeluşul a fost clar băieţel şi a decedat ca urmare a unei alunecări a cordonului ombilical între capul fătului şi peretele vaginal. Şi cordonul a fost ceva mai lung decît de obicei, de aproximativ 90 centimetri. Fătul a fost de sex masculin şi s-a născut mort ca urmare a unei asfixieri, fiind trecut aşa în registrul de naşteri din sală. Nu este nici un dubiu, această notare este cea mai importantă, nu un bilet de externare", declara doctorul Plăcintă.

Directorul Spitalului Judeţean, doctorul Nicolae Moise, a confirmat că poliţiştii au solicitat prelevarea de probe histopatologice şi trimiterea acestora spre analiză la Institutul de Medicină Legală " Mina Minovici" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici