Video Fosa septică de la şcoala din Buda, în care a murit un copil de 3 ani, închisă cu două lacăte/ VIDEO

Fosa septică din curtea şcolii din localitatea ieşeană Buda, în care în luna aprilie a căzut şi a murit un copil de 3 ani, este acum acoperită cu două capace şi închisă cu două lacăte. O lumânare stinsă lăsată lângă capacul fosei mai aminteşte de tragedia care a şocat întreaga ţară.

933 afișări

La şcoala din localitatea ieşeană Buda se fac ultimele pregătiri pentru începerea unui nou an şcolar. La prima vedere nimic nu spune că în urmă cu câteva luni, un copil de doar 3 ani şi-a găsit sfârşitul aici.

Doar drapelele României şi Uniunii Europene, arborate pe peretele clădirii, te fac să te gândeşti că imobilul găzduieşte o instituţie publică, însă nimic nu indică faptul că acolo ar urma să înceapă şcoala zeci de copii.

În faţa şcolii sunt câteva ghivece cu muşcate, iar lângă scări a fost lăsată o mătură. Pe aici trebuia să intre, în 9 septembrie, Dănuţ, pentru a merge oficial la grădiniţă, la grupa mică.

Doar că primăvara trecută, mama lui îl mai trimitea, împreună cu unul dintre fraţii săi, să stea şi el ore. Pe 15 aprilie, Dănuţ s-a dus la grădiniţă şi dintr-o dată a dispărut. A fost găsit de o femeie, în capătul curţii, în spatele toaletei, în fosa septică.

„Ce zi… îmi amintesc... Eram acasă, venisem dimineaţă şi mi-am făcut serviciul. După care am plecat acasă, la ora 10 jumate – 11, am văzut agitaţie în curtea şcolii, căutând copilul. Şi când am venit aici, am întrebat ce s-a întâmplat şi au spus că nu găseşte unul dintre copiii lui Silică Gheorghe şi am început căutările cu dumnealor, cu doamnele profesoare, cu copiii. Într-un final, îmi spune doamna să vin să mă uit aici. Când am venit să mă uit la fosă. în spate, era mutat, cum căzuse copilul", îşi aminteşte cu greu cea care l-a găsit.

Fosa septică este în capătul curţii şcolii, după anexa în care e centrala, în spatele toatelei. Femeia spune că nu era uşor de ajuns acolo şi că unui copil de doar 3 ani i-ar fi fost greu să mute buturugile de pe capacul fosei septice.

„Erau nişte spini, mlădiţe de astea care înţeapă, de copaci de ăştia cu spini mari. Nu ştiu cum a intrat copilul acolo. Era astupat cu două buturugi, nu ştiu cum a putut să ferească buturugile de acolo. Asta e mirarea. Copilul nu ştiu câţi ani avea, trei ani, parcă, avea o buturugă de aceea 6-7 kilograme, eu ştiu cum a ferit-o el. Eu l-am văzut de trei ori la şcoală, poate o mai fost şi nu l-am văzut. Eu de trei ori l-am văzut şi ultima dată l-am văzut când l-au scos din fosă", povesteşte femeia, ridicând neputincios din umeri.

Spini sunt şi acum în faţa unui grilaj care restricţionează accesul către fosa septică. Doar că acum, capacul a fost schimbat şi pus sub lacăt.

„Fosa când au reparat-o? Reparată aşa, ca acuma... păi are, este vreo lună de zile. Îs două capace. Dedesubt la capacul ăsta mai este un capac şi are şi două lacăte. Şi la poarta asta de dedesubt şi la asta de deasupra", a explicat femeia.

Singurul lucru care aminteşte că acolo a murit un copil este o lumânare stinsă, lăsată lângă capacul fosei.

Dosarul morţii lui Dănuţ a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani. Într-un răspuns pentru MEDIAFAX, prim-procurorul Ioan Sebastian Puha a declarat că se fac cercetări într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani a fost înregistrată cauza penală nr. 1553/P/2019 în care s-a dispus efectuarea de cercetări in rem (cu privire la faptă) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 din Codul Penal. Până în prezent urmărirea penală este efectuată in rem şi nu in personam", a declarat Ioan Sebastian Puha, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani.

Între timp, mama lui Dănuţ nu vrea să îşi mai amintească ce s-a întâmplat în ziua de 15 aprilie. Îşi duce viaţa mai departe şi îşi creşte copiii la câteva zeci de metri de şcoala unde băiatul ei de doar 3 ani şi-a găsit sfârşitul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici