Fosta închisoare a deţinuţilor politici din Piteşti devine monument istoric

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti - Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în municipiul Piteşti.

280 afișări
Imaginea articolului Fosta închisoare a deţinuţilor politici din Piteşti devine monument istoric

După semnarea de către ministrul Culturii, Raluca Turcan, a ordinului de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti - Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Piteşti, Penitenciarul a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i s-a conferit, la iniţiativa Ministerului Culturii şi cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş, regimul de monument istoric de grupă A.

Experţi şi specialişti atestaţi de către Ministerul Culturii au întocmit studiul istorico-arhitectural care a stat la baza deciziei de clasare ca monument istoric a Penitenciarului Piteşti care va fi, începând de miercuri, supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Aceştia au luat în calcul importanţa şi încărcătura istorică deosebită a unuia dintre cele mai întunecate locuri aparţinând memoriei comunismului în România.

„Închisoarea de la Piteşti este o amintire dureroasă, dar şi o mărturie a forţei spiritului uman de a rezista şi de a se opune opresiunii. Clasarea Penitenciarului Piteşti este un moment deosebit de important în încercarea de a conştientiza şi recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Piteşti şi a Experimentului Piteşti ajută la cinstirea victimelor şi a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăţilor regimului comunist. De asemenea, recunoaşterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziţia ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România şi simbol al protejării valorilor democratice”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici