Fosta şefă a DIICOT Alina Bica rămâne în arest preventiv

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi alţi patru inculpaţi din dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat rămân încarceraţi, după ce instanţa supremă a decis definitiv, marţi, ca aceştia să fie judecaţi în arest preventiv.

239 afișări
Imaginea articolului Fosta şefă a DIICOT Alina Bica rămâne în arest preventiv

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica rămâne în arest preventiv (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia formulată de Alina Bica în cazul deciziei din 17 decembrie, prin care s-a dispus menţinerea ei în arest.

În arest preventiv vor fi judecaţi şi fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru şi expertul evaluator Emil Nuţiu, instanţa supremă repingând contestaţiile acestora.

Prin aceeaşi hotărâre a fost menţinut controlul judiciar faţă de fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu şi Oana Vasilescu.

În 15 decembrie, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

În acelaşi dosar sunt judecaţi pentru abuz în serviciu Crinuţa Dumitrean, şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan.

Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.

"Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin anchetatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici