Foştii manageri ai UCM Reşiţa, arestaţi preventiv pentru delapidarea companiei

Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, foşti manageri ai UCM Reşiţa, reţinuţi pentru delapidarea companiei şi constituire de grup infracţional organizat, prejudiciul fiind estimat la peste 75 de milioane de lei, au fost arestaţi preventiv, în urma deciziei de joi a Tribunalului Caraş-Severin.

422 afișări
Imaginea articolului Foştii manageri ai UCM Reşiţa, arestaţi preventiv pentru delapidarea companiei

Foştii manageri ai UCM Reşiţa, arestaţi preventiv pentru delapidarea companiei (Imagine: Shutterstock)

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Caraş-Severin, magistraţii au emis, joi, mandate de arestare preventivă pe numele foştilor manageri ai UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, pentru infracţiuni de delapidare a companiei şi constituire de grup infracţional organizat, prejudiciul în acest caz depăşind 75 de milioane de lei.

Decizia Tribunalului Caraş-Severin poate fi contestată la Curtea de Apel Timişoara.

Fostul director al UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi adjunctul acestuia Adrian Preda au fost audiaţi, miercuri, la DIICOT Caraş-Severin, într-un dosar care vizează devalizarea uzinelor, în acelaşi caz fiind audiată şi soţia lui Chebuţiu.

În urma audierilor, Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar pentru soţia lui Adrian Chebuţiu, Lăcrămioara, procurorii au decis cercetarea în libertate.

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de DIICOT, procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, dar şi împotriva soţiei lui Chebuţiu.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat în scopul delapidării SC UCM Reşiţa SA prin însuşirea în interesul SC Hydro Engeneering SA a know-howului, constând în tehnologii, documente, schiţe, manuale, desene industriale a căror valoare economică depăşeşte 17 milioane de euro”, arată DIICOT.

Astfel, Adrian Chebuţiu, deşi îndeplinea funcţia de director al UCM Reşiţa, a înfiinţat, alături de soţia sa, Lăcrămioara, SC Hydro Engeneering SA, iar principalul acţionar era, contrar prevederilor legale, SC UCM Reşiţa SA.

Cu ajutorul nou-înfiinţatei societăţi, familia Chebuţiu spera să acceseze fonduri europene în parteneriat cu Ministerul Economiei şi Comerţului, dedicate Institutelor de Cercetare şi Proiectare.

"S-a propus, votat şi aprobat înfiinţarea SC Hydro Engeneering SA doar în situaţia în care SC UCM Reşiţa SA urma să deţină pachetul majoritar de acţiuni", se arată în comunicatul DIICOT.

În paralel, Adrian Chebuţiu a emis o hotărâre necunoscută de membrii Consiliului de Administraţie prin care SC UCM Reşiţa SA, care deţinea patrimoniul în domeniul de cercetare şi dezvoltare, se obliga ca, după înfiinţarea noii societăţi, să transmită acest patrimoniu prin punerea la dispoziţie de tehnologii, documente, schiţe, manuale şi personal tehnic specializat către noua societate.

Imediat după ce a reuşit să treacă patrimoniul UCM Reşiţa la SC Hydro Engineering SA, în 28 mai 2007, a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al SC UCM Reşiţa, prezidată de Adrian Chebuţiu, în calitate de preşedinte, şi Ştefănica Lăcrămioara, în calitate de secretar, în care s-a decis scoterea UCM din acţionariatul SC Hydro Engineering SA, însă cu renunţarea la orice pretenţie, de orice natură, faţă de această societate. Practic, întreg patrimoniul UCM Reşiţa rămânea la firma lui Chebuţiu.

Conform DIICOT, în 29 mai 2007, Adrian Chebuţiu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general la UCM Reşiţa a încheiat şi semnat un contract cadru de prestări servicii prin care a angajat compania la plata unor servicii prestate de SC Hydro Engineering SA în legătură cu patrimoniul însuşit ilegal.

"În acest contract era stipulată clauza prin care dreptul de autor asupra serviciilor care fac obiectul prezentului contract (legate de patrimoniul UCM Reşiţa - n.r.) aparţin executantului, respectiv SC Hydro Engineering SA", se mai arată în comunicat.

În acest fel, SC Hydro Engeenering SA a emis facturi şi a încasat, în intervalul 28 mai 2007 - 28 noiembrie 2013, suma de 47.862.851 lei.

De asemenea, sursa citată mai arată că, după scoaterea UCM Reşiţa din acţionariatul SC Hydro Engineering SA, au fost evaluate 92 de modele industriale din arhiva Compartimentului de Cercetare, dintre care doar şapte au fost create după înfiinţarea noii societăţii, restul fiind create anterior, precum şi mai multe licenţe de calculator şi programe, la valoarea de 30.991.143 lei. Această sumă a fost înregistrată în contabilitatea SC Hydro Engeenering SA, la rubrica imobilizării necorporale.

Prejudiciul în acest caz este de 77.687.269 lei şi se compune din două valori însumate. Pe de o parte, suma de 47.862.851 lei reprezentând profitul SC Hydro Engeenering SA în derularea unor contracte încheiate în intervalul 28 mai 2007-28 noiembrie 2013 cu ajutorul UCM Reşiţa, şi, pe de altă parte, suma de 29.824.419 lei reprezentând valoarea modelelor industriale concepute anterior înfiinţării SC Hydro Engeenering SA, înregistrate ilegal în contabilitatea acesteia.

În luna decembrie 2013, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost arestaţi preventiv în dosarul delapidării companiei, fiind acuzaţi de evaziune fiscală, în formă continuată (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată, spălare de bani şi asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

Chebuţiu şi Preda au contestat la acea vreme decizia de arestare preventivă dispusă de Tribunalul Timiş, iar Curtea de Apel Timişoara a decis ca aceştia să fie cercetaţi în libertate.

De asemenea, potrivit unor surse, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda ar fi vândut unor rude, sub preţul pieţei, mai multe case de vacanţă, care au fost în proprietatea UCM Reşiţa, fiind cercetaţi şi pentru acest lucru.

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost condamnaţi la închisoare cu executare într-un alt dosar, de returnare de TVA, alături de un om de afaceri libanez.

Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reşiţa a emis o factură prin care ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA.

Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare - nu erau funcţionale şi erau alcătuite din piese uzate. Procurorii anticorupţie spuneau că valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri.

Chebuţiu şi Preda au fost condamnaţi în prima instanţă la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la şapte ani de închisoare, decizia nefiind definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici