Fostul director al Complexului Turceni a fost eliberat din arest

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, acuzat de abuz în serviciu, a fost eliberat, joi seară, din arestul IPJ Gorj, fără a face vreun comentariu despre situaţia în care se află.

304 afișări
Imaginea articolului Fostul director al Complexului Turceni a fost eliberat din arest

Complexul Energetic Turceni (Imagine: www.eturceni.ro)

Cristea a fost aşteptat în faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj de fratele său vitreg, Sorin Cristea, un om de afaceri din Târgu Jiu.

Acesta a menţionat că nimeni nu va face vreo declaraţie publică de teamă ca procurorii anticorupţie să nu interpreteze vorbele ca fiind încercări de influenţare a martorilor. De asemenea, Sorin Cristea a precizat că procurorii ar putea să îl considere din nou pe fratele său un pericol pentru opinia publică în funcţie de declaraţiile pe care le-ar putea face, acestea fiind două dintre argumentele cu care DNA şi-a justificat solicitările de arestare preventivă a fostului director general.

Dumitru Cristea a ieşit din sediul IPJ Gorj în jurul orei 18.30, mergând foarte repede spre maşina fratelui său. Acesta a menţionat, la insistenţele jurnaliştilor, doar că îi mulţumeşte lui Dumnezeu că a scăpat de coşmarul pe care l-a trăit în ultimele zile.

Cristea este anchetat în prezent de DNA, dar şi de Agenţia Naţională de Integritate pentru o primă de 149.000 de lei pe care şi-a acordat-o în luna iunie, fostul director general precizând la momentul respectiv că a încasat banii conform contractului de performanţă managerială pe care îl avea cu Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului.

Joi seară, Tribunalul Gorj a decis să anuleze mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Dumitru Cristea, instanţa admiţând recursul înaintat de acesta. Completul format din trei judecători a admis recursul înaintat de fostul director general şi a dispus punerea de îndată în libertate a acestuia. De asemenea, instanţa a dispus casarea sentinţei de la Judecătoria Târgu Jiu prin care Cristea fusese arestat preventiv pentru 20 de zile, în prelungirea altor şapte pe care le-a petrecut în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.

Magistraţii au luat deciziile respective după aproximativ două ore de deliberări.

În timpul judecării recursului înaintat de Dumitru Cristea, procurorul anticorupţie care reprezenta Biroul teritorial Târgu Jiu al DNA la proces le-a solicitat în scris la doi din cei trei magistraţi să precizeze dacă sunt în situaţia de a fi incompatibili pentru judecarea cauzei.

Preşedintele completului, magistratul Ion Duguleanu, şi judecătorul Şerban Şarapatin, fost preşedinte al completului care a redus mandatul lui Cristea de la 29 la şapte zile, au precizat că nu se află într-o asemenea situaţie, după care procesul a continuat.

Procurorul DNA a invocat faptul că soţia lui Şarapatin, Elvira Şarapatin, este preşedinta organizaţiei de femei a PSD Gorj, partid din partea căruia a candidat recent şi a fost ales deputat din prima fostul prefect Mugurel Surupăceanu, care este inculpat în dosarul în care Cristea este reţinut.

De asemenea, lui Duguleanu i s-a imputat faptul că a făcut parte dintr-un alt complet care s-a pronunţat în cazul lui Cristea după ce magistratul a cerut secţiei penale a Tribunalului Gorj să nu repartizeze dosarul judecătorului de serviciu în ziua în care a fost depus recursul.

Ambii magistraţi au menţionat că nu consideră că există motive de incompatibilitate, mai ales că DNA le-a cerut doar să precizeze dacă se află într-o asemenea situaţie, procedura legală presupunând însă recuzarea lor directă.

Apărătorii lui Dumitru Cristea au invocat diferite motive pentru eliberarea clientului lor, inclusiv fostul director general menţionând că nu se consideră un pericol pentru opinia publică. Mai mult, acesta a menţionat că faptele de care este acuzat s-au produs la începutul anului şi că nu se impune menţinerea măsurii de arest preventiv.

Citeşte şi

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni a fost audiat la Tribunalul Gorj

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, arestat preventiv

Directorul general al CE Turceni a demisionat

Directorul Complexului Turceni a primit în iunie o primă de 149.000 de lei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici