Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, audiat ca martor la DNA: Am fost audiat în dosarul lui Ciupercă, despre un control la Spitalul Judeţean Ialomiţa

Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, a venit la DNA, miercuri, el declarând că a fost citat să dea declaraţii ca martor într-un dosar, fără a menţiona despre ce cauză este vorba.

859 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, audiat ca martor la DNA: Am fost audiat în dosarul lui Ciupercă, despre un control la Spitalul Judeţean Ialomiţa

Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, audiat ca martor la DNA (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE - Nicolăescu: Am fost audiat în dosarul lui Ciupercă, despre un control la Spitalul Judeţean Ialomiţa

Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că a fost audiat ca martor în dosarul preşedintelui CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, la cererea avocaţilor acestuia şi că a vorbit despre un control la Spitalul Judeţean Ialomiţa, dispus de MS în ianuarie 2014.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a precizat că a fost solicitat ca martor de avocaţii lui Silvian Ciupercă, pentru a face declaraţii despre controlul dispus de Ministerul Sănătăţii (MS), la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Întrebat care au fost concluziile acelui control, Nicolăescu a spus că nu cunoaşte ce conţine raportul, întrucât rezultatele verificărilor au venit după ce el nu mai era în funcţia de ministru al Sănătăţii.

Nicolăescu a arătat că nu doreşte să dea alte detalii despre ce a discutat cu procurorii anticorupţie.

Întrebat dacă au fost respectate toate procedurile de lucru în cadrul acelui control, Nicolăescu a arătat că, din informaţiile sale, controlul a urmat toţi paşii prevăzuţi de regulamente, dar, din păcate, el nu a mai ajuns să afle rezultatul.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că a fost citat telefonic, în urmă cu două zile, să se prezinte la DNA pentru a fi audiat ca martor. Nicolăescu a precizat că nu ştie despre ce dosar este vorba şi că va da mai multe detalii după ce va discuta cu procurorii.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Eugen Nicolăescu a fost chemat să fie audiat ca martor în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă (PSD), pus recent sub acuzare pentru fapte de corupţie.

Silvian Ciupercă a fost arestat preventiv în 12 februarie, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul privind intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii şi la conducerea ADR Sud Muntenia. Tot atunci a fost arestat şi directorul Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din Consiliul Judeţean Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vîlcan, acuzat de DNA de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa este urmărit penal pentru luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 10 februarie, faţă de Liviu Gabriel Mușat, preşedinte al ADR Sud Muntenia, şi Mariana Vişan, director adjunct în aceeaşi instituţie - ambii fiind acuzaţi de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, Marius Dragoş Constantinescu - pentru instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi deturnarea licitaţiilor publice, şi Corina Elena Trandafir, beneficiar şi consultant în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, depuse la ADR Sud Muntenia - pentru instigare la abuz în serviciu, folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, din care rezulta achiziţionarea unor bunuri, executarea unor servicii şi executarea unor lucrări, obţinând pe nedrept fonduri europene, precum şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în ianuarie 2014, Silvian Ciupercă şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al filialei PSD Ialomiţa pentru a-i asigura lui Adrian Berbece, atunci director financiar-contabil al spitalului, postul de manager interimar la Spitalul Judeţean Ialomiţa.

Ulterior, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control, de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, l-ar fi determinat pe şefului echipei de control de la Ministerul Sănătăţii, Mihai Ionescu, să întocmească un raport neconform realităţii. Astfel, din cuprinsul acestui raport au fost eliminate dispoziţii şi pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, "aducând-se atingere activităţii de control al Ministerului Sănătăţii şi încrederii publice", susţin anchetatorii.

Silvian Ciupercă mai este acuzat că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, i-ar fi determinat pe preşedintele ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Muşat, pe Mariana Vişan, director adjunct al instituţiei şi un expert de la aceeaşi agenţie să amâne nejustificat vizitele de monitorizare la beneficiarii unor proiecte cu finanţare europeană, între care Elena Corina Trandafir, beneficiar şi consultant în proiecte depuse la ADR Sud Muntenia. "Astfel, s-a evitat ca beneficiarii acestor proiecte să suporte corecţii financiare în sumă de aproximativ 42.000 lei", au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada aprilie-mai 2014, Silvian Ciupercă, abuzând de prerogativele funcţiei sale, "având un ascendent asupra subordonaţilor săi", ar fi determinat membrii Comisiei de licitaţie din CJ Ialomiţa să atribuie nelegal contractul de concesiune SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2) şi a încheiat cu această societate contractul de concesiune, producând astfel un prejudiciu bugetului CJ de aproximativ 6.939.216,2 lei ( pe toată durata contractului de 35 de ani), respectiv echivalentul a 1.577.000 de euro.

"În perioada 2010-2014, şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi de funcţia de preşedinte al unui partid, filiala Ialomiţa, în scopul obţinerii pentru SC Consult Invest SRL, reprezentată de Trandafir Corina Elena, de contracte de consultanţă şi servicii de proiectare oneroase cu primăriile comunale de pe raza judeţului Ialomiţa, contracte încheiate cu încălcarea dispoziţiilor OUG nr. 34/2006", au mai arătat procurorii în documentul citat.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Silvian Ciupercă şi de faptul că, în perioada aprilie-mai 2014, împreună cu Cezar Gheorghe Vîlcan, "abuzând de funcţia de preşedinte al CJ Ialomiţa", a pretins 5.000 de lei şi a primit 3.000 de lei de la o persoană, în schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune încheiat de Consiliul Judeţean Ialomiţa, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judeţean Ialomiţa, instituţie aflată în subordinea CJ.

Anchetatorii au mai stabilit că, în anul 2014, cunoscând faptul că SC Ultex SA era în procedura falimentului şi nu putea, în mod legal, să încheie noi contracte, a solicitat unor reprezentanţi ai societăţii să încheie, în fals, un contract de sponsorizare a Liceului Teologic "Ioan Gură de Aur", cu o dată anterioară, şi să facă astfel donaţia de ulei către unitatea de învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici