Fostul primar Radu Mazăre este audiat ca martor la DNA într-un dosar privind retrocedările ilegale

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre este audiat joi la DNA ca martor în dosarul "ANRP 5" vizând retrocedări ilegale.

1274 afișări
Imaginea articolului Fostul primar Radu Mazăre este audiat ca martor la DNA într-un dosar privind retrocedările ilegale

Fostul primar Radu Mazăre este audiat ca martor la DNA într-un dosar privind retrocedările ilegale (Imagine: Alexandru Raita/ Arhiva Mediafax Foto)

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre este audiat joi la DNA ca martor în dosarul "ANRP 5" vizând retrocedări ilegale.

La intrarea în sediul DNA, Mazăre a declarat că nu ştie cât valorează terenul invocat în dosar. "Nu am de unde să ştiu cât costă un metru pătrat de pământ. Nu aceasta este meseria mea", a spus fostul primar.

După audieri, Mazăre a declarat că a avut încredere in subalternii săi. "Erau atribuţiile de serviciu ale angajaţilor mei să cunoască şi să verifice legislaţia în cazul documentelor pe care le aduceau să le semnez", a spus Mazăre.

În dosarul "ANRP5", au mai fost puşi sub urmărire penală fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean şi omul de afaceri Horia Simu.

Coform DNA, Horia Simu a achiziţionat printr-un intermediar în 2009 drepturile litigioase ce priveau un teren din municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

"De la acea dată, suspectul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare", spune DNA.

În 2011, Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evalauare întocmit de un expert în care valoarea terenului a fost stabilită la
"8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei".

"Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Simu Horia si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase", a considerat DNA. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici