Fostul şef al APIA Caraş Severin şi un fost primar de comună, deferiţi justiţiei pentru corupţie

Fostul şef al APIA Caraş-Severin, Romică Pavel Anculia. şi fostul primar al comunei Slatina Timiş din judeţuul Caraş-Severin, Roma Gheorghe, au fost deferiţi justiţiei împreună cu reprezentantul unei firme pentru fraudarea de fonduri europene, prejudiciul fiind de 64.500 de lei, potrivit DNA.

394 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al APIA Caraş Severin şi un fost primar de comună, deferiţi justiţiei pentru corupţie

Fostul şef al APIA Caraş Severin şi un fost primar de comună, deferiţi justiţiei pentru corupţie (Imagine: Shutterstock)

Procurorii DNA de la Timişoara i-au deferit justiţiei pe fostul şef al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin, Romică Pavel Anculia, pe care îl acuză de complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, şi pe fostul primar al comunei Slatina Timiş din judeţuul Caraş-Severin, Roma Gheorghe, pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, (şapte acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Alături de cei doi, va fi judecat şi Ioan Tudor Jurj, administratorul societăţii Rox Impresa Lugoj, acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, (şapte acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată procurorii arată că în cursul anului 2011, Anculia, abuzând de prerogativele funcţiei sale de director al APIA Caraş-Severin, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri, în complicitate cu Jurj, deţinător al mai multor societăţi comerciale.

Mecanismul de fraudare, arată anchetatorii DNA, a constat fie în executarea parţială a lucrărilor de întreţinere şi amenajare a pajiştilor şi recepţia lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări, sumele de bani virate de către APIA fiind împărţite între cei doi inculpaţi menţionaţi şi primarii unor localităţi din judeţul Caraş-Severin.

Contractele prin care erau alocaţi banii erau acordate în mod preferenţial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante erau controlate de aceeaşi persoană, Ioan Tudor Jurj.

La asocierea infracţională iniţiată de inculpaţii Anculia şi Jurj, a aderat în cursul lunii noiembrie 2011 şi Gheorghe Roma, primar al comunei Slatina Timiş, care s-a angajat, ca parte a atribuţiilor asumate în cadrul asocierii, să încheie în numele primăriei un contract de prestări servicii cu firma lui Jurj, contract care să privească efectuarea lucrărilor de întreţinere a pajiştilor comunale.

Potrivit celor convenite, notează procurorii, urma ca lucrările să nu fie efectuate decât în mică măsură, iar sumele neutilizate pentru efectuarea lucrărilor să se împartă între inculpaţi, în condiţiile în care, scriptic, apăreau ca decontate pentru aceste lucrări.

Ca urmare a acestor înţelegeri, în cursul lunii noiembrie 2011, primarul Roma a acceptat semnarea unor documente cu un conţinut fictiv, întocmite de către o altă persoană, înscrisuri constând în contract de prestări servicii şi anexele acestuia, situaţii de lucrări, factură, proces verbal de recepţie, oferte de preţ şi situaţii de lucrări toate emise în numele societăţii Melodrom Industries - firmă controlată de Jurj - atestând împrejurarea nereală a prestării totalităţii serviciilor contractate.

În virtutea rolurilor asumate în cadrul asocierii infracţionale şi a contribuţiilor efective în vederea ducerii la îndeplinire a obiectivelor frauduloase propuse, produsul infracţiunii, respectiv sumele de bani decontate pentru lucrări neefectuate, a fost împărţit între membrii asocierii infracţionale după cum urmează: Anculia, Jurj şi Roma au beneficiat fiecare în mod egal de câte 21.500 de lei.

Anchetatorii au pus sub sechestru imobile ale celor trei pentru recuperarea prejudiciului produs.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Arad, instanţă desemnată de Curtea de Apel Timişoara să judece prezenta cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici