Fostul şi actualul şef al Vămii Halmeu, cercetaţi de DNA într-un dosar de contrabandă

Şeful Vămii Halmeu, Gheorghe Ţârle, fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Ion Savu, alături de patru vameşi sunt cercetaţi de procurorii DNA într-un dosar de contrabandă cu ţigări cu un prejudiciu de peste trei milioane euro, spun surse judiciare.

145 afișări
Imaginea articolului Fostul şi actualul şef al Vămii Halmeu, cercetaţi de DNA într-un dosar de contrabandă

Fostul şi actualul şef al Vămii Halmeu, cercetaţi de DNA într-un dosar de contrabandă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie au sesizat în acest caz şi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), având în vedere că este vorba despre importuri de ţigări din mai multe ţări europene.

Surse judiciare au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că fostul şef al Vămii Halmeu,Nicoleta Dobrescu, actualul şef al Vămii Halmeu, Gheorghe Ţârle, şi patru vameşi ar fi semnat, în toamna anului 2009, acte fictive de tranzit pentru mai multe TIR-uri încărcate cu ţigări de import.

Potrivit surselor citate, TIR-urile pline cu ţigări de import proveneau din mai multe ţări europene, printre care şi Grecia, iar în documente România figura ca ţară de tranzit, destinaţia finală declarată a mărfii fiind Ucraina.

Anchetatorii au descoperit, însă, că, în realitate, TIR-urile ar fi ajuns în Vama Halmeu doar pentru a primi ştampila de tranzit, iar ţigările ar fi fost apoi livrate pe piaţa neagră din România.

Potrivit aceloraşi surse, în cele mai multe cazuri TIR-urile ar fi ajuns goale în Vama Halmeu, unde şoferul aştepta doar să fie validate actele pentru tranzit într-o anumită tură. Este şi cazul unui TIR interceptat în primăvara anului trecut de procurorii DNA Satu Mare, în apropierea Vămii Halmeu, care avea sigiliu, dar lipseau ţigările. Şoferul declara atunci că aştepta ca un anume vameş să intre în tură.

Anchetatorii susţin că toate operaţiunile ar fi fost făcute în aceleaşi ture, o parte dintre vameşii cercetaţi fiind încă angajaţi la Vama Halmeu, în timp ce alţii ar fi fost detaşaţi la Bucureşti. Actualul şef al Vămii Halmeu era, la acea dată, şef de tură, iar Nicoleta Dobrescu era şef al Vămii Halmeu.

"Este vorba despre o reţea bine organizată, cu ramificaţii la nivel înalt. Ţigările erau aduse din diverse ţări europene, printre care şi Grecia, şi aveau ca destinaţie oficială Ucraina, dar erau livrate pe piaţa neagră din România. Actele erau semnate de aceiaşi vameşi de la Vama Halmeu, toţi din camarila fostului şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Mărginean. Liviu Florian şi Ion Savu erau intermediari între vameşi şi cei care făceau transporturile, nişte pioni care aveau interesul ca Nicoleta Dobrescu să rămână şefă a Vămii Halmeu, dar care au beneficiat şi de sprijinul actualului şef de la Vama Halmeu, Gheorghe Ţârle, care era atunci şef de tură. Beneficiarii acestor tranzacţii fictive sunt persoane influente din Bucureşti", susţin sursele judiciare.

Procurorii au audiat, pe parcursul ultimelor zile, persoanele cercetate în acest dosar, acestea fiind citate la sediul DNA Satu Mare, unde le-a fost adus la cunoştinţă materialul de urmărire penală. În acelaşi timp, anchetatorii au descins la Vama Halmeu, de unde au ridicat mai multe documente.

Prejudiciul estimat de anchetatori s-ar ridica la peste trei milioane de euro, acesta fiind cauzat prin neplata taxelor vamale şi a accizelor pentru ţigări.

Trei persoane cercetate în acest dosar sunt anchetate şi în dosarul mitei de la Vama Halmeu.

Nicoleta Dobrescu este cercetată în libertate pentru că ar fi plătit 130.000 de euro pentru a obţine funcţia de şef al Vămii Halmeu, iar oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Ion Savu sunt cercetaţi în stare de arest pentru că ar fi pretins şi primit 130.000 de euro de la aceasta, cerându-i, după încetarea delegării, alţi 300.000 de euro.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici