Video FOTO, VIDEO | Peste 2.000 de candidaţi susţin examenul de admitere la INM. Anul acesta ar putea fi ultimul în care testul se dă sub forma actuală după modificările anunţate de Toader/ Candidat: Nu sunt de acord cu propunerile ministrului

Peste 2.000 de candidaţi la examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) susţin, duminică, în Capitală, testul de verificare a cunoştinţelor juridice, aceasta fiind proba eliminatorie. Proba cuprinde 100 de întrebări grilă, punctajul minim care trebuie obţinut fiind de 70.

4158 afișări

Proba scrisă de admitere la INM va fi susţinută de către cei 2.484 de candidaţi duminică, aceasta fiind etapa eliminatorie. Testul pe care îl vor susţine aceştia este menit să le verifice cunoştinţele juridice la disciplinele Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal şi Drept Procesual Penal, fiind create câte 25 de întrebări pentru fiecare dintre aceste patru materii. Fiecare răspuns corect valorează un punct, fiind declaraţi admişi cei care au obţinut minimum 70 de puncte. Rezultatele la această probă vor fi afişate pe 8 septembrie.

Potrivit regulamentului de organizare, un număr de 200 de locuri de auditori de justiţie aşteaptă să fie ocupate şi două posturi pentru personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii. Dintre cele 200 de locuri de auditori de justiţie, 130 vizează funcţia de judecător şi 70, cea de procuror.

Candidaţii declaraţi admişi vor susţine, pe 17 septembrie, testul de verificare a raţionamentului logic, după care urmează, pentru finalişti, susţinerea interviului care va avea loc între 11 şi 24 octombrie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus în proiectul de modificare a legilor justiţiei, un proiect care prevede ca cei care candidează la adminiterea la INM să aibă vârsta minimă de 30 de ani şi o experienţă în profesiile juridice de cel puţin cinci ani.

„În multe ţări, nu se încredinţează puterea judecătorească unui tânăr de 23-24 de ani, cât are când termină la noi Institutul Naţional al Magistraturii. Prin urmare propunem ca la INM, candidaţii să aibă vârsta minimă de 30 de ani şi o experienţă în profesiile juridice de cel puţin cinci ani. Cu alte cuvinte, termină facultatea de Drept, face masterat sau nu, face doctorat sau nu, avem foarte multe profesii juridice. Ţara nu are nevoie numai de procurori – avem 7.000 de procurori şi judecători – ci de consilieri juridici, de mediatori, de notari, de avocaţi, de secretari de consilii de primării, care trebuie să aibă pregătire juridică sau în administraţie. Jurişti sunt în ministere, jurişti sunt peste tot. (...) Ai 30 de ani în care dobândeşti, pe lângă experienţa profesională, maturitatea, experienţa de viaţă, după care statul să-ţi pună în mână decizia care schimbă soarta unui om. Destinul unui om”, a declarat la acea vreme ministrul Justiţiei.

Pe lângă aceste modificări, ministrul Justiţiei a mai spus că admiterea la INM va fi anunţată cu şase luni înainte de data stabilită, nu cu 60 de zile, cum se informează în prezent.

Peste două mii de absolvenţi ai facultăţilor de drept din România au susţinut, duminică, prima probă din cadrul examenului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.Tinerii susţin că nu sunt de acord cu propunerile lui Tudorel Toader privind posibilitatea de a candida la INM după 30 de ani

"Am văzut propunerile ministrului. Nu sunt de acord, bineînţeles. Doamne fereşte. Nu vreau să mă gândesc ca la anul nu aş putea să dau, dacă nu iau acum. Nu am luat în seamă celelalte propuneri, pentru că asta m-a privit în special", spune Patricia, 24 de ani.

Tânăra este din Iaşi şi participă la examen pentru prima dată. Spune că vrea să fie procuror, precizând însă că nu îi cunoaşte pe şefii instituţiilor din sistemul judiciar.

Un alt candidat, aceeaşi opinie.

"Vârsta nu arată competenţă. Sub nicio formă. Într-adevăr pot fi oameni în vârstă extrem de competenţi dar pot fi şi tineri competenţi", spune Ema, de 23 de ani.

Tânăra dă examenul pentru prima dată şi spune că probele au fost mai uşoară decât la admiterea în barou, unde nu a trecut testul. Nici ea nu îi cunoaşte pe şefii din Justiţie. "Nu ştiu cine e Horodniceanu. Nici nu am auzit de el".

2.484 de candidaţi la examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) au susţinut, duminică, în Capitală, testul de verificare a cunoştinţelor juridice, aceasta fiind proba eliminatorie. Proba cuprinde 100 de întrebări grilă, punctajul minim care trebuie obţinut fiind de 70.

Rezultatele la această probă vor fi afişate pe 8 septembrie.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici