Gabriel Mutu: Educaţia este prioritatea mandatului meu

Advertorial

105 afișări
Imaginea articolului Gabriel Mutu: Educaţia este prioritatea mandatului meu

Gabriel Mutu: Educaţia este prioritatea mandatului meu

Sunt şi am fost toată viaţa un om al faptelor. Ca politician, am fost mereu atras de lucruri concret, am propus în permanenţă proiecte realizabile şi am urmărit îndeaproape finalizarea lor. Apoi, ca Primar, am avut şansa să mă pot implica activ, să pun umărul la rezolvarea problemelor cu care s-au confruntat locuitorii Sectorului 6.

Paulo Coelho spunea că ”Lumea se schimbă prin exemplul tău, nu prin opinia ta”. Astfel, mi-am dorit, şi în mare parte am realizat ca Sectorul 6 să fie un exemplu de urmat pentru alte administraţii, iar cetăţenii să fie mândri de sectorul lor. Pentru că, dincolo de vorbe, dincolo de promisiuni, dincolo de culori şi ambiţii politice, dincolo de opinii sau divergenţe, un primar este şi va fi judecat prin realizările sale. Doar acestea pot da măsura capacităţii, priceperii şi implicării sale.

Şi, ca să vă prezint concret, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 au fost aprobate spre finanţare cele 6 proiecte pe care le-am depus, pe Axa prioritară 10, pentru modernizarea şi echiparea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul profesional şi tehnic, iar lucrările sunt programate pentru anul viitor.

Educaţia copiilor noştri reprezintă baza pe care clădim viitorul comunităţii şi niciun efort nu este prea mare, atunci când ne dorim o fundaţie solidă. De aceea, mi-am stabilit ca prioritate a mandatului de primar finanţarea corectă a unităţilor de învăţământ preuniversitare, din sectorul nostru, modernizarea lor şi construirea de noi creşe, grădiniţe, şcoli şi licee.

Creşe

Ca primar al unei comunităţi extinse, dar şi ca părinte, am simţit şi înţeles importanţa primilor ani în dezvoltarea copiilor. De aceea, investiţia în educaţia copiilor a fost şi rămâne un punct de bază al programului meu şi pentru următorii patru ani.

  • Am extins cu 30% numărul locurilor disponibile în centrele de zi pentru antepreşcolari şi voi continua să investesc în clădiri noi, moderne, uşor accesibile, în toate cartierele sectorului nostru;
  • Am înfiinţat singura creşă de stat din România, care funcţionează în sistem Montessori;
  • Am demarat lucrările de construire a unei creşe noi în Sectorul 6, cu o capacitate de 124 de locuri, pentru care am obţinut fonduri europene nerambursabile. În toamna anului 2021, creşa ”Îngeraşii” va fi pregătită de deschidere, conform standardelor europene, pe care le asigurăm în toate unităţile nou-construite sau în curs de modernizare;
  • În acest moment, avem în lucru finalizarea procedurilor pentru alte 5 creşe noi în Sectorul 6, astfel încât capacitatea de preluare să asigure toate cererile tinerelor familii.

Grădiniţe

Am construit de la zero cea mai modernă grădiniţă din România, prin fonduri atrase în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, asigurând peste 200 de locuri noi pentru copii şi 70 de noi locuri de muncă, scoase la concurs pentru desfăşurarea activităţii specifice.

Am atras fonduri europene pentru construirea a 3 grădiniţe noi în sectorul nostru, care vor respecta normele actuale ale Uniunii Europene privind consumul de energie aproape egal cu zero (NZEB).

Voi finanţa, în continuare, cursurile opţionale pentru copiii din grădiniţele noastre, astfel încât accesul la ore de limbi străine sau dans să nu fie o problemă financiară pentru părinţi.

Şcoli şi licee

Am reclădit din temelii cea mai veche şcoală din sector: Şcoala Gimnazială ”Sfânta Treime”. Standardul de calitate pe care l-am impus aici îl vom regăsi în toate unităţile de învăţământ din Sectorul 6, care vor fi modernizate, în perioada următoare.

Am înfiinţat Bursa Primarului, în cuantum de 5.000 de lei, prin care răsplătim efortul elevilor cu media generală 10. În prezent, peste 1.300 de elevi beneficiază de acest program, de 6 ori mai mulţi decât în primul an.
Am dublat toate bursele şcolare, încurajând performanţa, iar astăzi peste 14.000 de elevi sunt recompensaţi lunar pentru rezultatele şcolare obţinute.

”Şcoala după Şcoală” este un program de succes din Sectorul 6, cel mai amplu de acest tip din România, prin care 6.500 de elevi primesc zilnic hrană caldă şi sunt supravegheaţi de profesori remuneraţi din bugetul local, pentru activităţi de tip after-school. Am atras fonduri europene pentru construirea a cinci clădiri, dedicate activităţilor de tip ”Şcoala după Şcoală”, pentru a susţine familiile care au nevoie de programe prelungite în şcoală pentru copiii lor.

Am demarat un alt proiect unic în ţară: am construit un amfiteatru în incinta Şcolii Gimnaziale ”Regina Maria”. Acolo, elevii pot desfăşura activităţi educaţionale şi extraşcolare în aer liber, motiv pentru care, în actualul context pandemic, voi extinde proiectul în toate unităţile de învăţământ din Sectorul 6.

Învăţământul dual şi profesional

Am amenajat cel mai modern laborator din România, SmartLab, cu predarea cursurilor prin tehnologia realităţii virtuale, imprimante 3D şi alte echipamente de ultimă generaţie, prin care practicile IT sunt deprinse de pe băncile şcolilor. Voi continua să construiesc astfel de laboratoare inteligente, în şcolile din Sectorul 6.

Pentru meseriile actuale şi de viitor, am construit laboratoare media şi design & fashion, motiv pentru care unitatea de învăţământ şi-a triplat numărul de solicitări de înscrieri, în ultimii trei ani. Voi continua să susţin învăţământul dual, prin înfiinţarea de ateliere în parteneriat cu mediul de afaceri, pentru a le oferi elevilor noştri o meserie căutată.

Modernizări prin programul NZEB (Nearly Zero Energy Buildings)

Şcolile din Sectorul 6 devin primele instituţii publice din România, adaptate noilor normative europene privind eficienţa energetică. 

Am reuşit să obţin fonduri europene pentru modernizarea şcolilor din sectorul nostru, în vederea asigurării performanţei energetice. Cu această ocazie, am alocat şi fondurile necesare dotărilor de ultimă generaţie, pentru toate sălile de clase ale acestor unităţi.

Proiectul presupune:

  • A. reabilitarea energetică complexă a 13 unităţi de învăţământ;
  • B. construirea a 3 grădiniţe şi 5 imobile destinate programelor de tip after-school.

În acest moment se desfăşoară lucrări la 5 dintre cele 13 unităţi, menţionate anterior. Peste 6.000 de elevi şi cadre didactice vor beneficia de acest program inovator, pe care îl voi implementa în toate unităţile de învăţământ.

Programul NZEB este supravegheat direct de către experţi acreditaţi la nivel European şi aduce nu doar confort sporit în sălile de curs, ci şi îmbunătăţirea substanţială a calităţii aerului în care învaţă copiii noştri.

Am încredere că oamenii din Sectorul 6 apreciază direcţia bună în care ne îndreptăm şi, pe 27 Septembrie, vor vota omul de care are nevoie sectorul pentru a continua lucrurile bine făcute.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
educatie,
primar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici