Galaţi: Emanoil Bocăneanu, opt ani de închisoare pentru corupţie. Decizia nu e definitivă

Fostul prefect al judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Decizia Tribunalului Galaţi nu este definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

314 afișări
Imaginea articolului Galaţi: Emanoil Bocăneanu, opt ani de închisoare pentru corupţie. Decizia nu e definitivă

Galaţi: Emanoil Bocăneanu, opt ani de închisoare pentru corupţie. Decizia nu e definitivă

Cătălin Emanoil Bocăneanu a fost condamnat de către Tribunalul Galaţi la opt ani de închisoare în dosarul în care a fost trimis în judecată în februarie 2014, fiind acuzat atunci de nouă infracţiuni, printre care trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi abuz în serviciu.

De asemenea, fostul prefect a fost pedepsit cu interzicerea unor drepturi pe o perioadă de patru ani pentru fapte de corupţie.

Decizia instanţei gălăţene nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel în termen de 10 zile.

Emanoil Bocăneanu a fost trimis în judecată de DNA în februarie 2014, după ce în noiembrie 2013 fusese arestat preventiv în aceeaşi cauză.

După trei ani de judecată şi peste 50 de termene, judecătorul de la Tribunalul Galaţi a decis să contopească mai multe pedepse, rezultând condamnarea fostului prefect la 8 ani de închisoare. Potrivit deciziei, Bocăneanu a primit 3 ani pentru trafic de influenţă în formă continuată, 3 ani pentru instigare la abuz în serviciu, 1 an pentru instigare la folosirea de informaţii nedestinate publicului şi 2 ani pentru delapidare. De asemenea, judecătorul l-a achitat pe Bocăneanu în ceea ce priveşte acuzaţiile de şantaj şi fals în declaraţii.

În februarie 2014, fostul prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de nouă infracţiuni, printre care trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 1 august 2013, Emanoil Cătălin Bocăneanu l-a ameninţat şi a făcut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi (martor denunţător), pentru a-l determina să accepte angajarea în instituţie a lui Carmen Cotan, o prietenă a soţiei lui Bocăneanu.

Bocăneanu mai era acuzat că, în perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, fiind membru al comisiei, "s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta să fie declarat câştigător la concursul desfăşurat în luna august 2013". Totodată, Bocăneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa "să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida".

O altă faptă de care era acuzat Bocăneanu, care ar fi fost comisă în perioada 2012 - 2013, a fost aceea că, în calitate de prefect, ar fi determinat angajaţi din Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească suspendarea din activitate unei angajate a unităţii, primind în schimb sume de bani, în mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia.

Fostul prefect al judeţului Galaţi mai era acuzat că, în cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topală, ar fi intervenit, în două situaţii, la ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât subordonatul său să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere.

În urmă cu câteva luni, Emanoil Bocăneanu a fost condamnat la trei ani de închisoare deoarece a încercat să tocmească o persoană pentru a o ucide pe femeia care l-a denunţat.

În prezent, Bocăneanu se află în închisoare, având de ispăşit şi o condamnare privind finanţarea ilegală a clubului de fotbal FCM Dunărea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici