Video GALERIE FOTO 50 de tineri necăsătoriţi dintr-o comună din Timiş merg la colindat bătând în nişte tobe numite dube

Colindul cu dube, un obicei vechi de sute de ani, încă se mai păstrează în trei sate din judeţul Timiş în zilele de Crăciun, din grupul de colindători făcând parte circa 50 de tineri necăsătoriţi îmbrăcaţi în costume populare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

859 afișări

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Cei care fac parte din grupurile de tineri necăsătoriţi care merg la colindat cu tobele în zilele de Crăciun se numesc dubaşi. Acest obicei vechi de sute de ani încă se mai păstrează în comuna Tomeşti, din judeţul Timiş. În trei din cele şase localităţi din comună s-au format, în acest an, grupuri de dubaşi formate din câte 15 – 20 de membri fiecare. Este vorba de colindătorii din Româneşti, Tomeşti şi Baloşeşti, care au un program încărcat în Ajun şi în primele două zile de Crăciun.

Dubaşii merg la colindat bătând în nişte tobe mici realizate din piele de viţel şi împodobite cu diferite ornamente. Flăcăii care fac parte din grupurile de colindători sunt necăsătoriţi, îmbrăcaţi în costume populare pe care le-au moştenit de la bunici sau de la străbunici şi au un repertoriu variat de jocuri şi de colinde. Cei mai tineri colindători din grupurile de dubaşi au 14 – 15 ani.

“În general, din echipele de dubaşi poate să facă parte oricine. Însă, există o regulă nescrisă care spune că merg la colindat doar flăcării, feciorii satului, până se căsătoresc. Dubaşii au mai multe jocuri, dansuri şi colinde specifice şi merg la colindat prin sate, în curţile oamenilor care-i primesc, în Ajunul Crăciunului, în prima şi a doua zi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Sergiu Muntean, viceprimarul comunei Tomeşti.

Obiceiul de Crăciun se încheie în seara zilei de 26 decembrie, la căminul cultural din Tomeşti, unde se adună sătenii pentru a participa la un spectacol pregătit de dubaşii din toate cele trei grupuri.

“La final, în 26 decembrie seara, va fi un joc al dubaşilor la căminul cultural din Tomeşti sat, de la ora 21.00. Dubaşii joacă toate dansurile pe care le ştiu, printre care horă, bătută, jocul dubelor, căluşarii, dansul cerbului şi ghimpele. Dubaşii ştiu şi foarte multe colinde, una dintre acestea este “Sfânta Maică”, are 32 de strofe şi durează 30 de minute să o cânte”, mai povesteşte Sergiu Muntean.

Potrivit tradiţiei, fiecare grup este condus de un vătaf, lângă care se află cerbul. Cel care interpretează rolul cerbului nu are voie să intre în biserică şase săptămâni.

În ceea ce priveşte dubele cu care fac gălăgie colindătorii prin sat atunci când merg la colindat, acestea sunt realizate de fiecare tânăr în parte.

“Nu bucurăm că încă se mai păstrează acest obicei. Nu a fost niciun an în care să nu meargă tinerii la colindat cu duba”, precizează viceprimarul comunei Tomeşti, judeţul Timiş.

Foto: Vali Vasiliu

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici