Video GALERIE FOTO Râurile din Munţii Apuseni au ieşit din matcă, iar apa a intrat în zeci de gospodării

Râurile Arieşul Mare şi Arieşul Mic din Munţii Apuseni au ieşit din matcă, ca urmare a încălzirii bruşte a vremii şi a topirii zăpezilor, în unele zone aglomerările de gheaţă blochează cursul apei, care iese pe drum, de unde ajunge în gospodării.

1310 afișări

Zeci de gospodării din mai multe comune, între care Albac, Roşia Montană, Vidra şi Avram Iancu, au fost inundate, sâmbătă şi duminică, iar la ora transmiterii acestei ştiri pompierii intervin pentru evacuarea apei din case, după ce râurile Arieşul Mare, Arieşul Mic şi afluenţi ai acestora au ieşit din albie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În total au intervenit aproximativ o sută de pompieri şi voluntari, cu autospeciale de intervenţii, motopompe, buldoexcavatoare şi TAF-uri.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, duminică, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, pe râul de pe raza comunei Albac s-au format aglomerări de gheaţă în trei zone din apropierea DN75, nivelul apei a crescut până aproape de nivelul drumului.

Au fost inundate trei curţi, iar alte gospodării sunt în pericol.

La Roşia Montană, în localitatea Cărpiniş, au fost inundate trei case şi patru anexe gospodăreşti după ce un pârâu nepermanent s-a revărsat.

La Vadu Moţilor s-au format aglomerări de gheţuri pe râul Arieşul Mare, drumul naţional şi zeci de gospodării sunt în pericol să fie inundate.

La Avram Iancu, râul Arieşul Mic a ieşit din matcă după ce gheaţa a blocat cursul apei, fiind inundate peste 15 gospodării, 12 hectare de păşune şi două drumuri comunale şi judeţene. 25 de persoane au fost nevoite să meargă la rude până la finalizarea intervenţiilor.

Totodată, alte gospodării au fost inundate după ce nămeţii s-au topit, iar apa a ajuns în subsoluri.

”Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba s-a deplasat în zonele unde erau formate aglomerările de gheţuri în vederea identificării unor posibile locaţii în care să se execute misiuni de distrugere a zăpoarelor, cu mijloace pirotehnice, însă din cauza locuinţelor aflate în vecinătatea cursurilor de apă nu a fost posibilă intervenţia”, arată ISU Alba.

ISU Alba monitorizează în continuare râurile din Apuseni.

Temperaturile în judeţul Alba au crescut brusc, iar podurile de gheaţă formate pe râuri s-au topit în scurt timp, aceste fenomene fiind specifice în luna martie, spun oamenii din zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici