GALERIE FOTO Universităţile din Europa şi SUA caută studenţi ROMÂNI la târgul RIUF

Romanian International University Fair (RIUF) a adunat peste 100 de universităţi şi instituţii de învăţământ din 15 ţări la cel mai mare târg educaţional din Europa de Est, unde toţi cei interesaţi pot afla informaţii despre cele peste 7.000 de programe de licenţă, master şi doctorat.

1714 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Universităţile din Europa şi SUA caută studenţi ROMÂNI la târgul RIUF

GALERIE FOTO Universităţile din Europa şi SUA caută studenţi ROMÂNI la târgul RIUF

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Cele mai renumite universităţi din Marea Britanie, Olanda, Franţa, Elveţia, Danemarca, Bulgaria, Austria, Belgia, Germania, Italia sau Statele Unite ale Amercii au venit în România, la târgul RIUF, pentru a-şi prezenta oferta pentru viitorul an universitar. Sunt peste 7.000 de programe de licenţă, master şi doctorat în domenii precum business şi management, IT, computer science, arte şi design drept, managament în industria hotelieră şi turism, matematică, fizică sau medicină.

"Aproape jumătate dintre universităţile de stat din Marea Britanie sunt aici pentru că studenţii români sunt printre cei mai buni. Avem şi primele şapte universităţi din Olanda prezente, multe pentru prima dată în România. Anual, peste 4.500 de elevi şi studenţi pleacă la studii în strănătate, un număr care este în creştere. Studenţii români preferă să plece pentru că vor o educaţie mai bună, vor să-şi lărgească orizonturile, să cunoască alte culturi. Pleacă în strănătate pentru că, în timpul studiilor, pot avea internship-uri în companii, tot ce învaţă este foarte aplicat şi au acces la profesionalişti", a declarat pentru MEDIAFAX, Vladimir Deliu, organizator RIUF.

În ciuda Brexit-ului, Marea Britanie rămâne în topul preferinţelor elevilor şi studenţilor români, fie pentru universităţile de renume de acolo, fie pentru împrumul guvernamental pe care îl pot obţine de la statul britanic pentru acoperirea studiilor. Acest împrumut trebuie returnat de către student în momentul în care intră pe piaţa muncii.

"University of Bristol le oferă studenţilor o experienţă unică, le oferă şansa să fie cineva important în viitor. În general, la toate domeniile de inginerie, te învaţă cum să te descurci, astfel încât după terminarea studiilor să poţi să te angajezi cu uşurinţă. În general, studenţii noştri români sunt la computer science, foarte mulţi pe ramura de inginerie, dar uşor, uşor creştem şi pe domeniul de drept, de exemplu. Cursurile nu durează ca la noi câte 12 ore pe zi, sunt doar patru, cinci ore pe zi şi atunci, studentul poate să îşi ia şi un job part-time dacă doreşte să îşi rotunjească veniturile. Studenţii români nu prea se întorc în ţară. În momentul de faţă suntem 70 de studenţi şi doar doi au decis să revină în România, după terminarea facultăţii", a explicat pentru MEDIAFAX, Andrei Şomănescu, student şi reprezentant University of Bristol.

A doua destinaţie preferată de elevii şi studenţii români este Olanda unde universităţile sunt renumite, la nivel mondial, pentru programele foarte bune de business, economie şi management.

"Cel mai important program al nostru este domeniul afacerilor internaţionale şi prin el le oferim studenţilor români cursuri şi experienţă internaţională. Studenţii noştri au şansa de a participa la internship-uri în străinătate şi de programe de schimb de experienţă pentru că noi colaborăm cu 150 de universităţi din toată lumea şi din cei patru ani de studii, un an şi jumătate îl pot face la una dintre aceste universităţi. Studenţii români sunt poligloţi şi atunci caută programele noastre în diferite limbi, fie engleză sau germană. Profesorii de la universitatea noastră sunt foarte încântaţi de studenţii români pentru că au o capacitate de învăţare foarte mare şi se fac remarcaţi imediat", a precizat pentru MEDIAFAX Hyam Falconi, reprezentant Rotterdam Business School din Olanda.

În momentul de faţă sunt peste 36.000 de studenţi români la universităţile din toată lumea şi, anual, numărul lor creşte. Mulţi dintre elevi sunt chiar îndemnaţi de părinţi să meargă la studii în străinătate.

"De anul trecut vânez universităţile străine pentru că vreau neapărat să studiez în Anglia, Olanda sau Danemarca. M-ar intersa un program de economie sau business pentru că îmi doresc, la un moment dat, să îmi deschid o afacere. Nu ştiu dacă voi reuşi în România, cu toate că mi-aş dori. La noi în ţară totul este mai dificil", a spus Andrada, o tânără de 18 ani.

"Nu sunt încă hotărât dacă să plec sau nu la vreo universitate de afară. Şi ale noastre sunt foarte bune, dar părinţii mei şi-ar dori să studiez IT sau computer science în Anglia. Diferenţa e că acolo aş avea mai multe şanse de angajare, la sfârşitul studiior", a explicat Mihai, de 17 ani.

"Încă nu ştiu exact ce facultate vreau sa fac, dar sigur voi rămâne în ţară. Vreau mai întâi să scap de bacalaureat şi apoi, probabil, să mă îndrept spre limbi străine sau comunicare. Nu cred că este nevoie să studiezi în afară pentru a deveni un profesionist pe domeniul tău. Trebuie să îţi dai foarte mult interesul", a spus Bianca, o tânără de 18 ani.

 

 

Şi universităţile din România şi-au prezentat oferta educaţională la RIUF, îndemnându-i pe tineri să-şi continue studiile în ţară.

"Avem 21 de facultăţi cu peste 500 de specilizări şi un elev care doreşte să devină student al Universităţii Babeş-Bolyai poate opta pentru cursuri în limba germană, maghiară, franceză sau engleză. Studenţii se pot înscrie la programul Erasmus. Avem parteneriate foarte bune cu universităţi nu doar din Europa, ci şi din Asia şi America. Parteneriatele funcţionează în ambele sensuri, adică, trimitem afară, foarte mulţi studenţi şi primim foarte mulţi studenţi străini", a declarat pentru MEDIAFAX, Corina Rotar, reprezentant Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Romanian International University Fair(RIUF) este la a XX-a ediţie şi de 12 ani, peste 200.000 de vizitatori au venit în căutatea celei mai bune universităţi. Sâmbătă şi duminică, RIUF are loc la Sala Palatului din Bucureşti, pe 21 martie, va fi în Cluj-Napoca, iar pe 23 martie, în Braşov.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici