George Costin, despre banii pe contractele de reprezentare a revoluţionarilor:"Unde-s cârnaţii mei? "

Fostul secretar de stat pe problemele revoluţionarilor George Costin i-a solicitat lui Mihai Bolocan, arestat alături de el pentru fapte de corupţie, să identifice persoanele care nu au plătit contravaloarea contractele de reprezentare, folosind pentru bani termenul cifrat de "cârnaţi".

541 afișări
Imaginea articolului George Costin, despre banii pe contractele de reprezentare a revoluţionarilor:"Unde-s cârnaţii mei? "

George Costin, despre banii pe contractele de reprezentare a revoluţionarilor:"Unde-s cârnaţii mei? " (Imagine: Bogdan Stamatin/Medaifax Foto)

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor George Costin şi membrii Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România" Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu au fost arestaţi preventiv în 28 februarie, de magistraţii Tribunalului Argeş.

George Costin este acuzat că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", împreună cu mai multe persoane, între care Bolocan şi Cotenescu, au constituit şi condus, în perioada 2009 - 2011, un grup infracţional organizat care viza obţinerea de beneficii financiare. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluţionar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia ar fi urmat să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea 341/2004.

În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanţa Tribunalului Argeş arată că înţelegerea dintre George Costin şi Mihai Bolocan cu privire la distribuirea certificatelor de revoluţionar şi a adeverinţelor pentru obţinerea drepturilor în baza Legii 341/2004 reiese dintr-o discuţie care a avut loc între cei doi în data de 2 iulie 2010.

Din această interceptare rezultă şi solicitarea lui George Costin de a identifica persoanele care nu au plătit contravaloarea contractelor, pentru a-i determina să plătească sumele de bani.

"C.G: Ai venit iarăşi, ţi-ai umplut geanta cu certificate ...

B.M.: Da, beli-mi-ai, da!

C.G.: ...şi...n-ai avut adeverinţe. Da! Bun!... (neinteligibil) ...şi ai tăiat-o, nu?

B.M.: Păi, ce să mai stau!

C.G.: Fără să zici...(neinteligibil)

B.M.: N-am dat mâna cu dumneavoastră, fu...u-vă-n gură! Am dat mâna!

C.G.: ...(neinteligibil)...jigodie ordinară! Unde-s cârnaţii mei?

B.M.: La F.! deşteptule! Am şi învăţat-o pe F. cum să-i prepare! de ce...(neinteligibil)...ce dracu'!

C.G.: Ai scăpat!

B.M.: Domnule, ţin să-ţi mulţumesc din suflet că m-ai înţeles! M-ai înţeles, nu zic mai mult! Marţi am să vin să discutăm problema aia serioasă, da?

C.G.: Bine!

B.M.: Da? Bine! Bun! Bun! Bine! Pa! Pa! I-ai găsit cârnaţii, mă, sau nu? Ce dracu, tu eşti...(neinteligibil)...Crezi că am plecat cu ei la Buzău! I-am dat lui F. în mână, nebunule!

C.G.: ...(neinteligibil)...

B.M..: I-a băgat în frigider, mă!

C.G.: Caută p-ăia care ţi i-am dat pe listă!

B.M.: Da, dragul meu! Sigur că da! Marţi, ş-aşa am să mă mai aduc cel puţin unu', doi să mai plătească!

C.G.: Bine!"

Dintr-o altă discuţie purtată de cei doi în 6 iulie 2010 reiese că Mihai Bolocan îi aducea revoluţionari lui George Costin la sediul Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", pentru ca aceştia să-i plătească sumele trecute în contractele de reprezentare.

B.M.: Repede! După-amiază, la ora cinci, sunt la tine la Bucureşti!

C.G.: Nu ştiu dacă am timp să, nu vreau să te mai văd...(neinteligibil)...

B.M.: Că mai îţi aduc unu' să plătească, fii atent, şi pe urmă mai îţi aduc încă vreo patru...(neinteligibil)...

C.G.: Bine..."

Decizia de arestare preventivă a George Costin, Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Piteşti.

Potrivit DNA, în calitate de preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România" George Costin le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare a certificatelor de revoluţionar numai prin asociaţie şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie. În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani, şi anume: 12.000 lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004.

În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost viraţi în conturile lui George Costin.

"Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumelor de bani au fost încheiate 54 contracte de împrumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, prin care ar fi fost dată cu împrumut suma totală de 5.500.000 lei unor membri revoluţionari, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele îşi primiseră deja drepturile în baza Legii nr.341/2004", precizează procurorii DNA.

George Costin a fost eliberat, în 27 februarie, din postul de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici