Germania caută disperată forţă de muncă. Are nevoie de 400.000 de muncitori calificaţi din străinătate

Noul guvern de coaliţie al Germaniei doreşte să atragă 400.000 de lucrători calificaţi din străinătate în fiecare an pentru a aborda atât un dezechilibru demografic, cât şi penuria de forţă de muncă în sectoare cheie care riscă să submineze redresarea după pandemia de coronavirus, scrie Reuters.

10878 afișări
Imaginea articolului Germania caută disperată forţă de muncă. Are nevoie de 400.000 de muncitori calificaţi din străinătate

„Lipsa de muncitori calificaţi a devenit atât de gravă până acum încât încetineşte dramatic economia noastră”, a declarat Christian Duerr, liderul parlamentar al co-guvernarii Democraţilor Liberi (FDP), pentru revista de afaceri WirtschaftsWoche.

„Nu putem controla problema unei forţe de muncă îmbătrânite decât printr-o politică modernă de imigraţie... Trebuie să atingem cât mai repede numărul de 400.000 de muncitori calificaţi din străinătate”, a adăugat Duerr.

Social-democraţii cancelarului Olaf Scholz, liberalii lui Duerr şi Verzii ecologişti au convenit în acordul lor de coaliţie asupra unor măsuri precum un sistem special pentru specialiştii din afara Uniunii Europene şi ridicarea salariului minim naţional la 12 euro (13,60 USD) pe oră pentru a face munca în Germania mai atractivă.

Institutul Economic German, prietenos cu angajatorii, estimează că forţa de muncă se va micşora cu peste 300.000 de persoane în acest an, deoarece sunt mai mulţi lucrători în vârstă care ies la pensie decât cei mai tineri care intră pe piaţa muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 în 2029, lăsând o penurie acumulată lucrători în 2030 de aproximativ 5 milioane. Numărul germanilor angajaţi a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.

După decenii de natalitate scăzută şi migraţie inegală, o forţă de muncă în scădere reprezintă, de asemenea, o bombă demografică cu ceas pentru sistemul public de pensii din Germania, în care mai puţini angajaţi sunt responsabili cu sarcina de a finanţa pensiile unei mase tot mai mari de pensionari care se bucură de o speranţă de viaţă mai lungă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici