Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, avizaţi favorabil de CSM pentru conducerea Secţiei I din DNA

Magistraţii Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, candidaţi la funcţiile de procuror-şef şi respectiv procuror-şef adjunct ai Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), au fost avizaţi favorabil, luni, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

358 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, avizaţi favorabil de CSM pentru conducerea Secţiei I din DNA

Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, avizaţi favorabil de CSM pentru conducerea Secţiei I din DNA

Totodată, Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil şi propunerea de numire a Marianei Alexandru în funcţia de procuror-şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA.

"Cu unanimitate voturi Secţia de procurori a avizat pozitiv toate cele trei propuneri ale ministrului Justiţiei, pentru cele trei funcţii la Direcţia Naţională Anticorupţie. Hotărârile urmează să fie motivate în cursul zilei de astăzi (luni, n.r.) şi transmise ministrului Justiţiei cel târziu mâine", a declarat preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală.

În 11 octombrie, ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori din CSM o adresă prin care a solicitat retragerea propunerilor transmise în 3 octombrie de numire a Iulianei Bendeac şi a lui Viorel Ioan Cerbu pentru funcţiile de procuror-şef şi, respectiv, procuror-şef adjunct ai Secţiei I de combatere a corupţiei (Secţia I) din DNA.

Tot atunci, ministrul Justiţiei a transmis CSM noi propuneri pentru aceste funcţii, respectiv Gheorghe Popovici - pentru funcţia de procuror-şef la Secţia de combatere a corupţiei - şi Dănuţ Volintiru - pentru funcţia de adjunct la aceeaşi secţie.

De asemenea, a fost propusă numirea Marianei Alexandru în funcţia de procuror şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Alexandru ocupase funcţia de adjunct la Secţia I până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a lui Lucian Papici.

Ministrul Robert Cazanciuc a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, retragerea propunerii de numire a acestora, preciza Ministerul Justiţiei.

Procurorii Gheorghe Popovici, Dănuţ Volintiru şi Mariana Alexandru au fost delegaţi pe funcţii începând din 11 octombrie, pentru şase luni, de către procurorul general Tiberiu Niţu.
Totodată, Niţu a dispus încetarea delegării procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru în funcţiile şef al Secţiei I, adjunct al Secţiei I, şef serviciu al Secţiei de I şi, respectiv, adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

Gheorghe Popovici, alături de cea în locul căreia este delegat, Iuliana Bendeac, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, SorinAlexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Dănuţ Volintiru este procurorul care a instrumentat dosarul "Trofeul Calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, declara, în 9 octombrie, că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea Direcţiei, dar principala problemă este modalitatea în care s-a făcut această înlocuire.

Kovesi a precizat că a făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici. "Am considerat că acestea sunt cele mai bune propuneri pentru secţia I", a spus Kovesi.

În 2 octombrie, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi atunci procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici